Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

De Pizzabakkers Haarlemmerdijk vieren jubileum

Vier vrienden begonnen een decennium geleden een pizza & prosecco-restaurant. Dit jaar bestaat De Pizzabakkers  Haarlemmerdijk 10 jaar en dat wordt gevierd. Maar eerst: wie zijn de mensen achter deze pizzabakkerij? Daar komen we achter in dit interview.

Wie zitten er achter De Pizzabakkers?

Margreet, enorme liefhebber van de Italiaanse keuken, werkte tijdens haar studie als kok en is nu dagelijks bezig met de kwaliteit van producten & service.

Anthony, pizzabakker van het eerste uur, mensenmens, onder pizzabakkers ook wel bekend van de uitspraak ‘Alles is liefde’.

Siang-Lan, altijd bezig met lekker eten en conceptontwikkeling, en de drijvende kracht achter het concept. Staat ook wel bekend als ‘designpolitie’.

Dmitri staat vooraan bij alle eet- en drinkgelegenheden en houdt zich als (voormalig) aannemer bezig met de bouw.

Waarom wilden jullie een pizza & prosecco-restaurant beginnen?

Siang-Lan: “Ik wilde helemaal geen pizzarestaurant beginnen! Ik vond juist de cava-bars in Barcelona zo leuk, lekker laagdrempelig, bubbels voor de gewone man. Dat is wat ik wilde, maar toen ben ik gaan rekenen en het bleek hier niet haalbaar.”

Anthony: “Ik wilde wél heel graag iets met pizza. De pizzamakers van Da Portare VIA aan de Leliegracht hebben me geïnspireerd. Zij lieten me zien hoe lekker pizza kan zijn. Mijn partner Margreet was zwanger en had continu zin in pizza, maar de rijen bij de Leliegracht waren altijd zo lang… Toen dacht ik: dat kunnen wij beter!”

Hoe zijn jullie op de Haarlemmerdijk terechtgekomen?

Anthony: “Ik had een restaurant op de Haarlemmerdijk en kende de eigenaresse van restaurant Da Noi goed. Toen zij terugging naar Italië bood zij me het pand aan.”

Siang-Lan: “Anthony vroeg mij of ik niet die cava-bar wilde beginnen en ik vroeg hem of hij niet met die houtovenpizza’s wilde starten.”

Dmitri: “Het ging zo snel, binnen twee dagen besloten we de sprong te wagen.”

Konden jullie al pizza’s bakken?

Margreet: “Ik wist wel hoe ik mijn pizza lekker vond, maar niet hoe ik die moest maken. We zijn toen een professionele cursus gaan volgen bij een Italiaanse mama en haar zoon. Het was een serieuze cursus met een serieus diploma.”

Dmitri: “Tijdens die cursus hebben we de grondbeginselen van het pizzabakken geleerd. Van daaruit hebben we ons concept steeds opnieuw uitgevonden en gemaakt tot wat het nu is.”

Hoe bedenken jullie de pizza van de maand?

Margreet: “Twee keer per jaar komen we met een groepje pizzabakkers bijeen. Dan leggen we alle ideeën bij elkaar. Dat kunnen ideeën zijn van onze pizzaioli, of van onze gasten. Al die pizza’s gaan we uitproberen en proeven, tot we niet meer kunnen, haha. We kiezen een paar nieuwe pizza’s uit, maar ook al bestaande die goed zijn bevallen komen weleens terug.”

Waarom serveren jullie geen cola?

Margreet: “We willen alleen Italiaanse producten gebruiken. We serveren geen Amerikaanse, maar Italiaanse pizza en daar horen Italiaanse producten bij. Tot nu toe hebben we nog geen lekkere Italiaanse cola kunnen vinden…”

Welke herinnering aan de Haarlemmerdijk staat je het meest bij?

Anthony: “Het mooiste beeld dat ik heb is dat van de Haarlemmerdijk in de zomer, als het zo druk is dat mensen buiten wachten met een biertje of prosecco in de hand tot hun pizza klaar is. Bijna buitenlandse taferelen waarbij je denkt: hé, wat gebeurt daar, ik wil erbij zijn!”

Dmitri: “De Haarlemmerdijk was altijd ‘gewoon’ onze winkelstraat, pas toen we met De Pizzabakkers begonnen, ben ik bewust gaan kijken wat er nog meer zit. Ik kwam erachter dat er heel veel culinaire zaken zijn buiten alle restaurants. Een mooie plek voor onze bakkerij.”

Hoe denken jullie terug aan de eerste dag?

Siang-Lan: “We waren eigenlijk nog kastjes aan het inruimen en menuborden aan het schrijven toen mensen al op de deur klopten met de vraag wanneer we nou opengingen.” Margreet: “We wisten niet wat ons overkwam toen we open gingen! Er stond een rij tot om de hoek en dat overviel ons. Ik vond het geweldig, die Italiaanse toestanden op de Haarlemmerdijk. Het was alle hens aan dek, met z’n allen de keuken in.”

Hoe reageerden jullie gasten?

Siang-Lan: “Ze waren verbaasd dat onze pizza zo anders is dan ‘normale’ pizza. Er waren veel mensen van de school van onze kinderen, dus het was meteen gezellig. Ik vind het altijd leuk als ik ergens kom waar ik mensen ken, zo’n plek waar je bijna in je eentje naartoe kunt, omdat je zeker weet dat je wel iemand tegenkomt. Dat is ook echt onze wens. We willen een plek zijn waar mensen dat persoonlijke gevoel ervaren.”

Wat is jullie mooiste herinnering aan tien jaar Haarlemmerdijk?

Anthony: “Het buitendiner tijdens de Food Fair met lange tafels tot voor de deuren van de buren. We serveerden speciale pizza’s, zoals truffelpizza. Ik herinner me nog dat we de verse truffel aan tafel kwamen schaven. Een avond vol rennen, vliegen en gezelligheid.”

Dmitri: “Ik herinner me een moment waarop ik me heel trots voelde. Dat was het moment waarop ik hoorde dat in de Italiaanse Lonely Planet stond dat je bij De Pizzabakkers in Amsterdam de beste pizza kon krijgen. Toen dacht ik: nou, nu zijn we goed bezig!”

 

×