Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

De “Wet Arbeidsmarkt in Balans” kortom WAB

Met ingang van 1 januari 2020 gaat er veel veranderen voor werkgevers en werknemers. Ons kabinet heeft een serie maatregelingen bedacht die er uiteindelijk voor moeten zorgen dat werkgevers meer contracten gaan aanbieden voor langere duur.

Transitievergoeding

Misschien wel de allerbelangrijkste wijziging is de wijziging in de transitievergoeding. Het gaat voor een werkgever “ goedkoper” worden om van medewerkers afscheid te nemen die al geruimere tijd in dienst zijn, het verlagen van de transitievergoeding en dan met name de vermenigvuldigingsfactoren die vandaag de dag de oudere medewerkers of de medewerkers die al geruimere tijd in dienst zijn mogen toepassen bij het berekenen van de transitievergoeding.

Vanaf 1-1-2020 heeft elke medewerker recht op een transitievergoeding vanaf de eerste werkdag, mits de arbeidsovereenkomst door de werkgever wordt beëindigd of zelfs al wanneer het tijdelijk contract afloopt en dit door de werkgever niet gaat worden verlengd.

WW premie

Een andere wijziging van het kabinet om kortdurende contracten te ontmoedigen is de aanpassing in de WW premie. Voor tijdelijke contracten gaat u een hogere WW premie afdragen. Deze hoge WW premie voor flexibele contracten gaat naar 7.94% terwijl de WW premie voor vaste contracten naar 2.94% gaat.  Het verschil met 2019 verschilt per sector. Naast het vaste percentage van 3,6%  kent elke sector een extra eigen opslag die varieert van 0 tot 2,58%.

Conclusie

Bovenstaand is slechts een kleine opsomming van zaken waar u toch echt mee te maken gaat krijgen per 1-1-2020. Inmiddels ben ik samen met mijn collega’s druk bezig om al onze relaties bij te praten over alle gevolgen en veranderingen op dit gebied. Conclusie is wel dat ondernemen niet altijd leuk is met dit soort veranderingen in arbeidszaken. Maar scherp zijn en bij de les blijven blijft noodzakelijk!

 

 

Peter Wille
Senior accountmanager Flynth
T: 06 2248 9296
M: peter.wille@flynth.nl

 

 

 

×