Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

DeMooiKrant Nederland: Het lokale nieuws op papier én op internet

14 april 2015
mooikrant
In mei 2010 zijn Bas van Turnhout (links op de foto) en Jeroen van de Sande (rechts op de foto) gestart met een nieuw weekblad in Sint-Oedenrode; DeMooiRooiKrant. De twee Rooienaren bespeurden in alle geledingen van de samenleving de behoefte aan een nieuwe krant. Ze kregen gelijk, want het initiatief (een nieuwssite combineren met een weekblad) is uitgemond in een succes wat verder reikt dan alleen de eigen dorpsgrenzen.

Inmiddels zijn er maar liefst 19 regio’s met een eigen DeMooi site en krant. Er worden wekelijks 100.000 kranten gedrukt en de sites worden per maand bezocht door 500.000 bezoekers.

Hoe omschrijven ze zelf de kracht van de formule? Bas van Turnhout: “Het succes is begonnen hierin St.-Oedenrode. Ons motto is voor Rooienaren, door Rooienaren. Zo is het ook echt. We maken de krant met mensen uit eigen dorp en omdat we samen bijna heel Sint-Oedenrode kennen zie je dat terug in de krant en op de website. Leuke verhalen, weetjes, aanbiedingen van de plaatselijke slager en verslagen van de velen sportclubs. Alles stroomt bij ons binnen. Zelfs columns en verhalen over de geschiedenis van het dorp dragen de mensen bij ons aan om te plaatsen. Het klinkt raar, maar we hebben nooit moeite om de krant te vullen. Iedere week zitten we aan minimaal veertig pagina’s. Dat is best veel voor een relatief klein dorp als Sint-Oedenrode.”

Jeroen van de Sande vult zijn compagnon aan. “Eigenlijk zagen we na een paar maanden al dat Sint-Oedenrode klaar was voor een nieuw weekblad. We willen graag positief nieuws brengen en daar slagen we tot nu toe in, vinden we zelf. Dat het breed gedragen wordt, zie je ook aan de hoeveelheid familieberichten en overlijdensadvertenties. Ook die vind je terug in DeMooiRooiKrant. Eigenlijk zijn we een soort van clubblaadje voor het hele dorp.”

Bas en zijn vrouw Anja richtte tien jaar geleden MooiSites.nl op. Snelle nieuwssites die dorpen of (kleine) gemeenschappen voorzien van nieuws. Een prachtig uithangbord voor plaatselijke adverteerders. Inmiddels zijn beide formules samengekomen in DeMooiKrant Nederland. Nu krijgen ondernemers dus de kans om zowel een krant als een website te bemannen. “Nieuws op papier is nog lang niet uitgestorven, maar je moet de ogen natuurlijk niet sluiten voor internet”, adviseert van de Sande. “Het is belangrijk om op alle fronten actief te blijven. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en die moet je proberen te benutten. Eén ding is zeker. Mensen willen nieuws tot zich nemen en dat zal altijd zo blijven.”