Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Detailhandel boekt grootste omzetgroei in bijna 15 jaar

In de maand mei heeft de detailhandel een omzetgroei gerealiseerd van 8,2 procent ten opzichte van 2019 blijkt uit cijfers van het CBS. Hiermee kent de detailhandel de grootste omzetgroei in bijna 15 jaar.

De non-food winkels kende voor het eerst sinds de coronacrisis weer een groei met 1,2 procent. Volgens het CBS zijn de effecten van het coronavirus divers op de verschillende takken in de detailhandel, zo kenden winkels in doe-het-zelf-artikelen een recordstijging qua omzet, terwijl veel kleding- en schoenenwinkels dan weer omzetdalingen kenden. De verliezen in omzet bij kleding- en schoenenwinkels waren wel kleiner dan in de maanden maart en april.

Een andere tak in de detailhandel die een lagere omzet behaalden dan een jaar geleden waren de drogisterijen. Meubelzaken, winkels in consumentenelektronica en witgoed en winkels in recreatieartikelen zagen dan weer een hogere omzet dan vorig jaar.

Een van de grootste stijgers zijn de winkels in de foodsector, met een groei van ongeveer 10 procent in omzet vergeleken met 2019. Supermarkten deden het hierin vooral goed met een omzet die 10,3 procent hoger lag dan in 2019. Speciaalzaken kenden een groei van 8,1 procent.

De hardste stijgers waren te vinden in online, de online omzetten lagen in mei bijna 50 procent hoger dan een jaar geleden. Dit was de grootste stijging in omzet sinds de publicatie van internetverkopen in januari 2014 (op april dit jaar na).

×