Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Deze stappen doorloop je bij een wanbetaler

19 mei 2023

Als franchisenemer hoop je er nooit mee te maken te krijgen, een wanbetaler. Wanbetalers kunnen de financiële stabiliteit van een organisatie in gevaar brengen. Als ondernemer dien je de rekeningen van leveranciers zelf immers ook tijdig te betalen. Het is niet voor niets dat ondernemers vaak een reserve in de boekhouding opnemen, om de financiële gevolgen van wanbetalingen op te kunnen vangen. Welk proces dien je bij een wanbetaler te doorlopen? Is het inschakelen van een incassobureau verstandig en zo ja, waarop moet je hierbij letten? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen. 

Verschil tussen incassobureau en deurwaarder 

Wanneer je online op zoek gaat naar mogelijkheden om een wanbetaler alsnog te laten betalen, worden de termen incassobureau en deurwaarder regelmatig door elkaar gebruikt. Dit kan heel verwarrend zijn, daar er wel degelijk een verschil bestaat tussen beiden. Het inschakelen van een deurwaarder is pas mogelijk, wanneer de rechter bepaald heeft dat je als schuldeiser recht hebt op de betaling van een openstaande factuur. Het is zodoende niet mogelijk een deurwaarder diens bevoegdheden te laten gebruiken, zonder tussenkomst van de rechter. 

Een incassobureau kan zonder tussenkomst van de rechter benaderd worden. Deze partij zal een betalingsherinnering en bijvoorbeeld aanmaning naar de niet-betalende consument sturen. Wanneer dergelijke aangetekende brieven vanuit een incassobureau gestuurd worden, kan dat een consument alsnog aanzetten om over te gaan tot de betaling van de openstaande rekening. Veel incassobureaus werken tegenwoordig op basis van no cure, no pay. Dit betekent dat er alleen kosten bij je in rekening worden gebracht, wanneer het een incassobureau daadwerkelijk lukt om de openstaande factuur bij de wanbetaler te incasseren. 

Kies voor een incassobureau met juristen

Mocht de inzet van het incassobureau onvoldoende werken, dan is een volgende stap het proces bij de rechter. Om dit proces zo soepel mogelijk te doorlopen, is het raadzaam te kiezen voor een incassobureau met juristen. Deze juristen helpen je de rechter je als schuldeiser in je gelijk te stellen, zodat je over kunt gaan tot het inzetten van een deurwaarder. Het is vervelend deze juristen in te moeten schakelen via een partij, anders dan het incassobureau waar je het traject tegen de wanbetaler begonnen bent. Een deurwaarder heeft in tegenstelling tot het incassobureau de mogelijkheid om beslag te leggen op bezittingen van de schuldenaar. De kans dat de rekening alsnog betaald wordt neemt hiermee sterk toe. 

×