Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Dit zijn jouw plichten als werkgever ten aanzien van ergonomisch werken

28 juni 2024

Wanneer je als ondernemer aan de slag gaat, komt er heel wat op je af. Door in een franchiseformule te stappen, kun je gebruik maken van bestaande concepten, waarin al over veel dingen is nagedacht. Je kunt bovendien terugvallen op de expertise die het concern in de achterliggende periode al heeft opgebouwd. Toch zul je ook zelf steeds alert moeten zijn op naleving van alle regels. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om ervoor te zorgen dat het werken in jouw bedrijf geen gezondheidsrisico’s oplevert. Waarmee je zoal rekening moet houden, is geheel afhankelijk van het type bedrijf dat je runt.

Ergonomie en de Arbowet

Elke werkgever in ons land dient zich te houden aan de Arbowet (voluit: Arbeidsomstandighedenwet) en daarin staat onder meer dat werkplekken veilig en verantwoord moeten zijn. In het Arbobesluit en in de Arboregeling worden deze zaken verder uitgediept. De gemiddelde kantoorwerkplek is onder invloed van deze regels tegenwoordig heel anders dan enkele decennia geleden. Overal zie je nu meubilair staan dat goed in hoogte is te verstellen, zodat het geheel kan worden aangepast op het individu. Heb je er dan ook nog een ergonomische muis en dito toetsenbord bij staan en zorg je ervoor dat het beeldscherm op de juiste hoogte staat en van goede kwaliteit is, dan heb je deze werkplek goed op orde. Het is dan vooral aan de medewerker zelf om er op de juiste wijze mee om te gaan. Je kunt dit als werkgever wel stimuleren door iemand die het fout doet, hierop te wijzen. Zo veranker je gezond werken als vanzelfsprekendheid in jouw bedrijfscultuur.

RSI-klachten voorkomen

Wie te vaak dezelfde bewegingen maakt, kan te maken krijgen met RSI-klachten. Vooral in kantoorsituaties komt dit vaak voor, maar ook mensen die een machine moeten bedienen en daarbij steeds dezelfde handelingen moeten verrichten, zijn hiervoor vatbaar. Bij het ergowerken draait het allemaal om het voorkomen van dergelijke fysieke klachten. Die klachten zijn namelijk lastig te behandelen en zoals voor veel dingen geldt: voorkomen is vele malen beter dan genezen. Als je het lichaam voldoende ontspanning geeft, zal dit bovendien de productiviteit ten goede komen. Het is voor jou als werkgever dus niet alleen een noodzakelijk kwaad om aan de regels te voldoen, het komt jouw onderneming ook daadwerkelijk ten goede. Bovendien is een bedrijf met goede arbeidsomstandigheden ook geliefder bij potentiële nieuwe werknemers.

×