Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Door NS aangeboden stationswinkels zijn in trek

De door de NS aangeboden stationswinkels NS zijn in trek bij partijen die deze willen overnemen. De NS verkoopt een deel van de winkels om zich meer te kunnen concentreren op zijn kerntaken. Het FD meldt dat onder meer Délifrance-eigenaar FFC en cateringbedrijf HMS Host locaties willen overnemen.

Inschrijving tenderprocedure

Geïnteresseerde partijen konden zich tot vorige week inschrijven via de tenderprocedure. Onder andere cateringbedrijf Albron en franchiseorganisatie FFC lijken interesse te hebben, maar houden de kaken nog stijf op elkaar. Supermarkt- en horecabedrijf Jumbo, dat eind vorig jaar zijn eerste stationswinkel opende, zegt geen interesse te hebben voor de geveilde locaties. Vestigingen die afgestoten worden zijn onder meer Smullers, HEMA, Broodzaak en Starbucks.

Groeiende markt

In Nederland groeien de uitgaven aan eten en drinken buiten de deur hard en die voor zogeheten directe consumptie of binnen twee uur het hards. Het omzetaandeel van kant-en-klare tussendoortjes zal naar verwachting van het FSIN, de brancheorganisatie van Nederlandse foodservicebedrijven, de 5% passeren. Vanwege de verwachting dat de passagiersaantallen de komende jaren fors hoger zullen worden, zijn er steeds meer bedrijven die op een treinstation een horecazaak willen openen.

Vakbonden ontevreden met plannen

Vakbonden vrezen dat de verkoop van winkelactiviteiten gepaard zal gaan met banenverlies voor de 3000 werknemers in de stationswinkels. Ook is er angst dat de arbeidsvoorwaarden zullen verslechteren. De NS heeft geprobeerd de bonden tegemoet te komen en daarom besloten de verkoopplannen flink af te zwakken. Het vervoersbedrijf blijft nu eigenaar en uitbater van Kiosk, Huiskamer, Retailcatering, Julia’s en AH to go. “Om een goed aanbod aan reizigers te bieden, behoudt NS een deel van de formules zelf’, verklaart een woordvoerder. ‘Reizigers willen een snelle boodschap kunnen doen en een warme en koude maaltijd kunnen bestellen. Die basis wil NS bieden door Kiosk, Huiskamer, Railcatering, Julia’s en AH to go te exploiteren.’

×