Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Domino’s Pizza haalt McDonalds in met huidig groeitempo

Domino’s Pizza is vorig jaar gegroeid van 240 naar 300 vestigingen in Nederland en België. Voor 2019 moeten daar nog eens honderd nieuwe winkels bij komen. Ook heeft de franchiseformule naar buiten gebracht dit jaar in Nederland te willen starten met ‘drone bezorging’.

Met het huidige groeitempo haalt Domino’s, naar alle waarschijnlijkheid, dit kwartaal McDonalds nog in met het aantal vestigingen in ons land. De Amerikaanse keten ziet nog veel groeipotentieel in de Benelux, zegt CEO Adre ten Wolde. “De economie trekt aan en steeds meer mensen ondervinden het gemak van een thuisbezorging.”

De formule zet zich sterk in voor duurzaamheid. 50% van de bezorgers rijdt op e-bikes, kocht Domino’s een Tesla vrachtwagen en wilt de pizzaketen vanaf 2020 geen vervoersmiddelen met fossiele brandstoffen meer aanschaffen.

Twee jaar geleden kondigde de formule het al aan, bezorgen met drones. Dit jaar is het dan zo ver en start Domino’s met bezorgen van pizza’s door middel van drones. Dit maakte CEO André ten Wolde bekend tijdens de horecavakbeurs Horecava. Er zijn al verschillende grootschalige tests uitgevoerd in onder andere Nieuw-Zeeland en Australië.

De pizzaformule werkt samen met het Amerikaanse bedrijf Flirtey, een onafhankelijke ontwikkelaar van bezorgingen per drone. Flirtey voerde als eerste een succesvolle en door de FAA goedgekeurde dronepilot voor winkelketen 7-Eleven in Amerika.

Het proces van het bezorgen van een pizza per drone gaat als het volgt. Consumenten kunnen via de app een pizza bestellen. Vervolgens maakt de drone contact met het GPS-signaal van de telefoon. De drones moeten op een hoogte van zestig meter vliegen en sturen de consument een notificatie als de bestemming bijna is bereikt. De pizza wordt op veilige afstand van mensen neergelaten vanuit de lucht.

×