Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Een incassobureau inschakelen: wanneer en hoe werkt het?

30 juni 2023

Heb jij als ondernemer wel eens te maken gehad met klanten die hun betalingsverplichtingen niet nakomen? Dat kan behoorlijk frustrerend zijn en het kan ook nog eens je bedrijf financieel onder druk zetten. Gelukkig is er een oplossing om toch aan je geld te komen: het inschakelen van een incassobureau. Maar wanneer is het tijd om een incassobureau in te schakelen, en hoe werkt dat proces? We bespreken het, evenals de mogelijke gevolgen ervan, in dit artikel.

Wanneer is het tijd om actie te ondernemen?

Als ondernemer wil je dat jouw klanten tijdig betalen voor de producten of diensten die je levert. Zo werkt een bedrijfsvoering nu eenmaal: jij levert en in ruil daarvoor krijg je betaling. Helaas gebeurt het weleens dat facturen onbetaald blijven om welke reden dan ook. Het is belangrijk om proactief te zijn en niet te lang te wachten voordat je stappen onderneemt. Over het algemeen is het aan te bevelen om na het verstrijken van de betalingstermijn (of kort ervoor!) eerst een vriendelijke herinnering te sturen. Als er dan nog niet betaald wordt, kun je ook nog een aanmaning sturen. Maar daarna wordt het toch echt tijd om een incassobureau in te schakelen om de incasso van de openstaande factuur voor je te regelen.

Hoe werkt het inschakelen van een incassobureau?

Het inschakelen van een incassobureau is doorgaans een effectieve manier om onbetaalde facturen te innen. Het proces begint doorgaans met het overdragen van de openstaande vordering aan het incassobureau. Zij zullen vervolgens namens jou gaan proberen de betaling te incasseren, zodat jij je er niet meer druk over hoeft te maken. Dit gebeurt door middel van professionele communicatie met de debiteur in kwestie, wat zowel schriftelijk als telefonisch gebeurt. Het incassobureau zal herinneringen sturen, betalingsregelingen voorstellen en als nodig juridische stappen ondernemen. Zo kun jij dit pijnlijke proces uit handen geven aan mensen die de expertise en ervaring hebben om de juiste benadering te kiezen, waardoor ze vaak ook meer succes hebben in het innen van betalingen. Kies wel voor een gerenommeerd incassobureau dat transparantie biedt en ethisch te werk gaat.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van het inschakelen van een incassobureau?

Het inschakelen van een incassobureau kan verschillende gevolgen hebben. Enerzijds kan het leiden tot een positief resultaat, waarbij je klant alsnog tot betaling overgaat. Dit is natuurlijk het gewenste scenario, omdat je op die manier het geld ontvangt waar je recht op hebt. Het kan ook zo zijn dat de debiteur niet in staat is om te betalen, zelfs met de hulp van een incassobureau. In dat geval moet je overwegen of je de mogelijke kosten en risico’s van juridische stappen voldoende de moeite waard vindt. Linksom of rechtsom is de kans groot dat het je relatie met de klant in kwestie schaadt. Dat is vervelend, maar je hebt er ook niets aan om te blijven leveren aan een klant die de neiging heeft om niet aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen. Dan kun je beter de rekeningen vereffenen en de zakelijke relatie verbreken.

Als ondernemer is het belangrijk om je inkomsten te beschermen en ervoor te zorgen dat je klanten hun verplichtingen nakomen. Wanneer facturen onbetaald blijven en je klanten niet eindeloos achter de broek wilt moeten zitten, kan het inschakelen van een incassobureau een effectieve oplossing zijn om toch aan je geld te komen. Door een incassobureau in te schakelen, hoef je jezelf ook niet druk te maken over de communicatie met de niet-betalende klant. Maar het is ook belangrijk om de mogelijke gevolgen te begrijpen en vooraf te overwegen voordat je de stap neemt.

×