Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Eerste Kooppleinwinkel in Harlingen

Koopplein.nl heeft een nieuwe mijlpaal bereikt, de eerste Kooppleinwinkel in Nederland is geopend in Harlingen. Het fysieke verkooppunt moet de online verkoop via het lokale Koopplein versterken. Eigenaar Stephan Gaasbeek ziet de shop als een mooie aanvulling. “Via de Kooppleinwinkel kunnen we veel bezoekers en ondernemers bereiken en ze verwijzen naar de website van Koopplein.nl. De combinatie offline/online is zo heel sterk.”

Ondernemer Stephan Gaasbeek (37) startte 2,5 jaar geleden in Makkum met de inbrengwinkel TekeapynMakkum; een winkel waar particulieren spullen kunnen brengen en Gaasbeek zorgt ervoor dat deze via online- en offline-kanalen worden verkocht. “Zo kwam ik in contact met Koopplein.nl. Makkum valt onder Koopplein Sύdwest Fryslân en daar heb ik veel geadverteerd met spullen. Het lokale concept sprak mij erg aan en uiteindelijk ben ik in mijn woonplaats Harlingen zelf gestart met Koopplein.nl en daarna heb ik ook de exploitatie overgenomen van de Kooppleinen op Vlieland en Terschelling.”

De licentieformule Koopplein.nl exploiteert een netwerk van lokale marktplaatsen in Nederland. Iedere gemeente heeft zijn eigen Koopplein waarop inwoners gratis en dichtbij huis spullen kunnen aan- en verkopen.

Netwerk
Gaasbeek en echtgenote Renate (26), bekende ondernemers in Harlingen met meerdere bedrijven, gebruikten hun netwerk om Koopplein Harlingen/ Franekeradeel te promoten. En met succes. “Inmiddels hebben we zo’n 20.000 tot 25.000 bezoekers per maand. En het groeit nog steeds. Het aantal rubrieksadvertenties neemt toe en ook de verkoopsuccessen worden groter.”

Kooppleinwinkel
De positieve ervaringen van de inbrengwinkel in Makkum deden Gaasbeek besluiten om ook in Harlingen een fysieke winkel te starten, maar dan gekoppeld aan Koopplein.nl. Midden in het centrum opende hij vorige week de deuren van zijn Kooppleinwinkel. De winkel heeft een vloeroppervlak van zo’n 300 meter.

Gaasbeek koopt, verpandt en verkoopt er zelf goederen en biedt daarnaast aan particulieren en bedrijven mogelijkheden om spullen te verkopen. “Net als in Makkum werken we volgens een drop-offsysteem, waarbij mensen hier hun goederen achterlaten en wij verder alles regelen. De verdeling is dan 70% voor de eigenaar en 30% voor ons. Populair in Friesland is het ‘rent-a-table’; particulieren en bedrijven kunnen een verkooptafel huren van twee meter breed en daarop hun spullen uitstallen. De totale opbrengst is voor henzelf.“ Veel van de spullen worden ook online aangeboden op Koopplein.nl.

Landelijke uitrol
De centrale organisatie van Koopplein.nl ondersteunt het initiatief van licentienemer Gaasbeek. “Wij zijn heel blij met zulke actieve ondernemers. Stephan heeft voor zijn werkgebied een goede manier gevonden om zijn online Koopplein Harlingen een gezicht te geven met deze Kooppleinwinkel”, aldus algemeen directeur Kees-Jaap van der Kooi. De organisatie had al in haar bedrijfsplan opgenomen dat fysieke winkels in de komende jaren een strategische aanvulling zullen gaan vormen op de online shops van Koopplein.nl. “Net als bij het online-concept moet ook de realisatie van fysieke winkels concepttechnisch worden uitgewerkt voor landelijke uitrol. Uniciteit, uniformiteit en synergie- voordelen zijn enkele belangrijke factoren waarmee wij rekening moeten houden om als formule een toegevoegde waarde te kunnen leveren.” Gaasbeek is voorlopig de enige ondernemer die de naam ‘Koopplein’ in deze vorm mag toepassen. “De volgende Kooppleinwinkel die opengaat, is er een volgens ons Koopplein-winkelconcept.” Van der Kooi verwacht over niet al te lange tijd met een concept naar buiten te kunnen treden. “De ervaringen van Stephan nemen wij mee in de verdere ontwikkeling.”