Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Eigenaar HEMA heeft troeven op zak om warenhuis te behouden

Eind mei hebben schuldeisers van HEMA nog een voorstel ingediend waarin zij eigenaar van de warenhuisketen wilden worden tegen het kwijtschelden van 300 miljoen euro aan schulden. Hierdoor zou de huidige eigenaar, Marcel Boekhoorn, uit zijn functie gezet worden. Nu blijkt uit recente info van het FD dat Marcel Boekhoorn toch nog kans maakt om het warenhuis te behouden.

Volgens berichtgeving van het FD weet Boekhoorn dat de obligatiehouders de machtsgreep uit nood doen, omdat er echt wat moet gebeuren met het bedrijf. De obligatiehouders hebben al voor 600 miljoen euro uitgeleend aan HEMA, waarmee de totale schuld op dit moment zo’n 750 miljoen euro bedraagt. Eigenaar zijn van een winkelketen is heel iets anders dan geld lenen  aan een winkelketen (in de vorm van obligaties)om rendement te maken. Er is een mogelijkheid dat de obligatiehouders HEMA weer verkopen als de schuld geherstructureerd is en dat Boekhoorn de warenhuisketen daarna (met een lagere schuld) weer kan terugkopen.

Mocht de HEMA na overname van de obligatiehouders weer verkocht worden, dan zijn er waarschijnlijk ook andere geïnteresseerden die de warenhuisketen over zouden willen nemen. De kans is hierbij ook groot dat de obligatiehouders HEMA voor de hoofdprijs van de hand doen. Boekhoorn is hier ook in het voordeel, omdat hij HEMA goed kent. ‘’Het is ook niet ondenkbaar dat Boekhoorn tijdens zo’n verkoopproces informatie weet te vergaren over de andere biedingen en zo de kant krijgt te overbieden,’’ meldt een anonieme bron.

Over twee weken moet Boekhoorn een lening van vijftig miljoen euro aflossen. Volgens betrokkenen moet er voor die tijd een plan liggen om de complete schuld van HEMA aan te pakken.

×