Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Ekoplaza kijkt niet naar cijfers

‘’Eerlijk gezegd volgen we de trends in supermarktland niet zo. We zitten voor mijn gevoel in een andere wereld.’’ Dit zei Erik Does, topman van EkoPlaza in het Brabantse dagblad naar aanleiding van een lezing voor ondernemers in Veghel. De keten is de ‘ratrace’ waar Nederlandse supermarkten mee bezig zijn zat.

Ondanks dat de supermarktketen inmiddels 71 supermarkten heeft, heeft de onderneming geen groeiprognoses. ‘’Daar verbaasden ze zich enorm over. Maar wij zijn echt niet bezig met het openen van zoveel winkels in 2014 en zoveel in 2015. Soms komt een goede winkellocatie op je pad, dan doe je daar iets mee. Sommige winkels verhuizen we naar een betere plek of vergroten we. Maar ik ben geen cijferman. Ik ken de omzetcijfers en winkelaantallen, maar streef geen cijfermatige doelen na’’, aldus Does.

Van de 71 supermarkten zijn er 37 in handen van franchisenemers. Does heeft weinig hoeven doen om dit voor elkaar te krijgen. ‘’We hebben nooit actief gezocht naar franchisenemers, die dienen zich spontaan aan.’’ Volgens de topman verschilt de keten van de grote supermarkten die Nederland rijk is. ‘’We voeren geen ratrace en werken niet voor de eigen eer en glorie’’, aldus Does over het verschil tussen zijn formule en de grote Nederlandse supermarkten.