Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Zeventig procent winkels en horeca betaalt geen huur

28 april 2020

Ongeveer zeventig procent van alle winkels en horecazaken in Nederland heeft de huur van april (nog) niet overgemaakt blijkt uit een bericht van BNR Nieuwsradio na navraag bij twee grote vastgoedadviseurs, verhuurders vrezen hierdoor in de problemen te komen.

Er zijn enkele weken geleden al richtlijnen opgesteld door de retailsector, vastgoedbedrijven en vastgoedfinanciers over de manier waarop winkels hulp kunnen krijgen die in ernstige problemen dreigen te komen door de coronacrisis. Er is onder andere bepaald dat verhuurders de huur deels kunnen opschorten in april, mei en juni. Daarnaast kunnen er in deze periode geen winkeliers uit hun pand gezet worden als dit aantoonbaar door de coronacrisis komt. Deze richtlijnen zijn overigens niet bindend, meldde het ministerie van Economische Zaken.

‘’Er is afgesproken dat per huurder wordt bekeken in hoeverre hij aan de huurverplichting kan voldoen, een huurder zou dan naar rato betalen. Maar de cijfers laten een heel ander beeld zien: er wordt bijna helemaal niet meer betaald. Dat is niet met elkaar te rijmen.’’ Aldus Jordy Diepeveen van vastgoedadviseur Savills tegen de radiozender.

Banken hebben eerder ook al aangegeven de aflossingsplicht tijdelijk stop te zetten om zo pandeigenaren huurverlichting te geven. Op de korte termijn biedt dit voor wat ademruimte voor de verhuurder. Vastgoedadviseur Jordy Diepeveen vindt deze maatregelen niet ingrijpend genoeg: ‘’Als huurbetalingen lange tijd uitblijven, moeten banken kijken of ze een deel van de financiering kunnen kwijtschelden.’’

×