Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

EssilorLuxottica koopt moederbedrijf Pearle en Eye-Wish

De Frans-Italiaanse brillen-gigant EssilorLuxotica heeft het meerderheidsaandeel van 76,7 procent overgenomen van HAL in GrandVision. EssilorLuxotica aast ook op de resterende aandelen van het moederbedrijf van o.a. Pearle en Eye-Wish.

Beide partijen verwachten dat de overname binnen één jaar tot twee jaar wordt afgerond. Dit is afhankelijk van de goedkeuringen van toezichthouders. Naar verluidt betaald EssilorLuxottica 28 euro per aandeel aan HAL. Hiermee komt de totale waarde van GrandVision op ruim 7 miljard euro.

Als de overname niet binnen een jaar kan worden afgerond. Zal de prijs per aandeel oplopen tot 28,42 euro. Als de overname niet voor 2021 gerealiseerd kan worden, vervalt de huidige overeenkomst en krijgt HAL 400 miljoen euro van EssilorLuxottica.

HAL

Holland-Amerika Lijn (kortgezegd HAL), is een beursgenoteerde beleggingsmaatschappij van de familie Van der Vorm. Het bedrijf is opgericht met de verkoopopbrengst van de Holland-Amerika Lijn. Eén van de eerste beleggingen van het bedrijf was GrandVision. De optiekketen groeide binnen 20 jaar uit tot de grootste optiekketen ter wereld. GrandVision telt inmiddels 36.000 werknemers.

EssilorLuxottica

De Frans-Italiaanse brillenreus is zelf ook ontstaan uit een fusie. Eind 2018 vormden de Fransen en Italiaanse producenten van luxe brillen één organisatie met een beurswaarde van €57 miljard en 150.000 werknemers.

EssilorLuxottica staat voornamelijk bekend om haar productie en ontwerp van luxe brillen merken. Denk hierbij aan merken als Ray Ban en Oakley. Met deze ‘deal’ krijgen de merken er in één klap 7.000 verkooppunten in 40 landen bij.

×