Europees Parlement akkoord met rapport SP’er De Jong inzake franchising

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Dinsdag jl. nam het Europees Parlement het rapport van SP-Europarlementariër Dennis de Jong aan over de aanpak van misstanden bij franchise. De Jong: ”We zien franchise vooral in de detailhandel, maar je vindt deze methode in veel sectoren. Op zich is het een handige formule, maar helaas komen er ook veel misstanden voor doordat de franchisegever meestal veel machtiger is dan de franchisenemer. Tot nu toe wilde de Europese Commissie op dit gebied niets doen. Dat moet nu veranderen: de Europese gedragscode voor de sector moet worden aangescherpt en gehandhaafd, en de Commissie moet een lijst met oneerlijke handelspraktijken maken. Ook moet de concurrentiewetgeving aangepast worden”.

Het rapport van De Jong roept onder meer op tot inventarisatie van ´best practices´ in de lidstaten. De Jong: ´In Nederland ligt er een wetsvoorstel om de Nederlandse Franchise Code wettelijk te kunnen handhaven. Dat zou de onderhandelingspositie van franchisenemers enorm kunnen verbeteren. Het gaat daarbij om goede informatie voor afsluiting van het contract, geen onmogelijke voorwaarden en garanties voor een goede formule. Ik hoop dat de Commissie dit oppakt en zal daar zowel op de betrokken Eurocommissaris, Bienkowska, als op haar ambtenaren de komende maanden druk op blijven zetten. Binnen een half jaar moet de Commissie reageren op resoluties van het EP en ik wil een concrete en positieve reactie´.

De Jong ziet in de instemming van zijn rapport door het Europees Parlement een ondersteuning om de eerder afgekondigde Nederlandse Franchise Code ook een wettelijke verankering te geven.

Delen:

Laatste franchisenieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

skyscraper-banner-website