Europees Parlement gaat rapport franchise opstellen

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Het Europees Parlement gaat zich naar aanleiding van een studie over de impact van Europese mededingingsregels en de reacties van het Vakcentrum, De Nederlandse Franchisevereniging (NFV) en andere stakeholders, buigen over franchising. Europarlementariër Dennis de Jong gaat een rapport over franchise opstellen.  Dit meldde de levensmiddelenkrant onlangs.

Op dinsdag 12 juli jl. reisden Jumbo-ondernemers Casper Heine uit Eerbeek en Hans van Well uit Woerden, AH-franchisers Gerald ten Have en Bram de Jong, oud-ondernemer Jan van Vliet en Delhaize-ondernemer Luc Stevens af naar het Europees Parlement in Brussel. In de Commissie Interne Markt en consumentenbescherming werd deze studie besproken. De studie gaat in op een aantal vragen: moet Europese wetgeving over mededinging aangepast worden op het gebied van onder andere non-concurrentiebedingen, groepsvrijstellingen en inkoopruimte in franchising? En kan zelfregulering in franchise op Europees niveau een antwoord zijn?

Uit deze studie is gebleken dat de Europese mededingingsregels uit 2010 mogelijk een negatief effect hebben op het Europees functioneren van franchise. Onderzoeker Aneta Wiewiórowska licht toe: “De regelgeving houdt te weinig rekening met franchisenemers en komt vooral de franchisegever ten goede.” Wiewiórowska legt uit dat er weinig informatie beschikbaar is over problemen in franchise. “De inhoud van franchisecontracten is nauwelijks in te zien.” Daarnaast spreekt de onderzoeker ook over een angstfactor onder franchisenemers. “Franchisenemers durven zich niet uit te spreken tegen franchisegevers uit angst voor beëindiging van de samenwerking. “Franchisegevers- en nemers staan lijnrecht tegenover elkaar. Aanvullend onderzoek is nodig”, aldus Wiewiórowska. De onderzoeker raadt de Europese Commissie verder aan om een contactpunt voor problemen te realiseren.

Directeur van het Vakcentrum, Patricia Hoogstraten, laat weten dat de studie aansluit bij de mening van het Vakcentrum. “Europese regelgeving sluit niet aan bij de realiteit van de franchisemarkt, bijvoorbeeld op de gebieden van e-commerce en de omgang met consumentendata”, aldus Hoogstraaten. De directeur van het Vakcentrum is daarnaast alleen voorstander van een Nederlandse Franchise Code als deze wettelijk verankerd wordt. Ook de door franchisegevers voorgestelde nieuwe Europese Erecode sluit niet aan bij de mening van het Vakcentrum.

Het verschil in mening tussen franchisegevers- en nemers was ook duidelijk voelbaar in Brussel. De European Franchise Federation is voorstander van het oplossen van problemen tussen franchisepartijen op nationaal niveau. Coral Chopra van de European Franchise Federation legt uit: “Franchisegevers zijn afhankelijk van hun ondernemers om te slagen. Franchisenemers slecht behandelen levert hen geen voordeel.” Directeur van de NFV, Romana Engeman, is voorstander van de zelfregulering in franchise, maar wel in samenspraak en met respect voor elkaar.

Delen:

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.