Extra franchise wetgeving niet nodig volgens Minister Kamp

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

minister kamp

Op 12 juni vond het Tweede Kamer debat plaats inzake franchising. Politieke partijen blijken verdeeld over het voorstel van Dion Graus (PVV) en later Mei Li Vos (PVDA) om franchise wetgeving op te stellen. 

Minister Kamp zegt in de Tweede Kamer dat hij zelfregulering in de franchisebranche wil bevorderen. Dit wil hij bereiken door overleg tussen onder andere de Belangenvereniging Franchisenemers Nederland (BVFN) en de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV). Daarmee steunt de minister de oproep van de BVFN tot het bestrijden van misstanden en een meer evenwichtige vorm van franchising.

De Minister vindt de extra wetgeving nog niet nodig. Uit overleg tussen de branche zelf zal volgens de Minister eerst moeten blijken in hoeverre er betere regels voor franchising kunnen worden opgesteld.

Volgens minister Kamp zou er ook een geschillencommissie moeten komen die een laagdrempelige en haalbare toegang biedt voor franchisenemers tot de oplossing van conflicten. Een lange en kostbare gang naar de rechter zou de samenwerking tussen franchisegever en franchisenemer verstoren. Hierdoor zou er in Nederland een beter te handhaven aanvulling moeten komen op de Europese Erecode inzake Franchising.

Ook is de Minister voorstander van een omkering van de bewijslast. De franchisegever moet gaan bewijzen dat de prognose wel op juiste manier is gebaseerd, om daarmee de vaak in bewijsnood verkerende franchisenemer tegemoet te komen.

Mei Li Vos (PVDA) zal een initiatiefnota voor wetgeving opstellen in de hoop dat Kamp en/of de Kamer alsnog overtuigd raakt van de noodzaak daarvan. Dion Graus (PVV) zal een motie indienen om een beter verdienmodel wettelijk af te dwingen. De Minister zal daarom eerst met gespecialiseerde belangenbehartigers overleggen.

De BVFN is een formele en geheel onafhankelijke vereniging die de belangen van franchisenemers behartigt. De BVFN staat open voor overleg, omdat dit op korte termijn een aanzienlijke verbetering van franchisenemers kan opleveren. Dit in tegenstelling tot andere niet onafhankelijke initiatieven die soms ook hebben aangegeven geen enkele ruimte te willen bieden voor een dergelijk overleg.

Het bestuur van de BVFN roept alle franchisenemers en de besturen van hun formule verenigingen dan ook op om (gratis) lid te worden van de BVFN om daarmee aan de politiek en de NFV te laten zien dat er een absolute noodzaak is om de spelregels voor franchisenemers op een zo kort mogelijke termijn te verbeteren.

Delen:

Laatste franchisenieuws

  • lexhelderman

    Het is me nu al een aantal malen opgevallen dat samenvattingen niet altijd lijken wat ze zijn. Hedenmiddag komt er een stuk uit met de kop: extra franchise wetgeving niet nodig volgens minister Kamps. Ik wist niet dat er dan al wetgeving was; volgens mij is er niets!!!!!!!!!!!!! Nemen we de letterlijke tekst weer bij de hand vallen me nog een aantal dingen op. Ik ben namelijk aandachtig toehoorder geweest bij het debat en ik heb de minister toch letterlijk horen zeggen dat er wat regelgeving moet komen(was wel op het laatst) Dat zou je toch ook een soort wetgeving kunnen noemen……………..
    Lex Helderman

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Papa John's Franchise

Ludwig & van Dam Franchise

Flynth_franchise