Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Fast food boekt in het 1e kwartaal 8,8% omzetgroei

In het eerste kwartaal 2019 namen de verkopen ten opzichte van het eerste kwartaal 2018 toe met 3,7%. Door de hogere prijzen steeg de omzet zelfs met 8,8%. Hiermee is de fastfood-branche een duidelijke uitblinker in de horeca, die in het eerste kwartaal de groei juist zag afnemen. Belangrijkste oorzaken daarvan zijn het gedaalde consumentenvertrouwen en het tekort aan personeel. Drie jaar geleden ervoer nog 7 procent van alle eetzaken het tekort aan personeel als belemmering, inmiddels is dit volgens het Economisch Bureau van ABN AMRO al 29 procent.

De groei van volumes van avondrestaurants en cafés viel bijna stil in het eerste kwartaal, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Hun omzetgroei kwam bijna geheel door hogere prijzen. De sterke groei in de fastfood-branche is geen incident: in de afgelopen vijf jaar namen de verkopen van fastfood-restaurants al met 29 procent toe. De groei van de buitenshuisconsumptie helpt daarbij. Daarnaast speelt de onderliggende beweging naar gemak hier een rol: het eten wordt snel bereid en kost dus weinig tijd voor de gast. Dit is spreekt bijvoorbeeld millennials aan, die graag bij een fastfood-restaurant lunchen.

Daarbij helpt het dat fastfoodrestaurants een gezonder en vegetarisch assortiment hebben toegevoegd in de afgelopen jaren. Verder profiteert de fastfood-branche duidelijk van het innovatieve karakter. Dit uit zich bijvoorbeeld in bestelzuilen; grote tabletvormige schermen waar een gast een menu kan bestellen. Mede omdat de gast daar minder opgejaagd wordt dan in een traditionele rij, bestelt diegene daar mee. Een dergelijke bestelzuil kan leiden tot hogere omzetten van 10 procent voor betreffende ondernemers, soms zelfs meer. ABN verwacht dat de fastfood-branche in 2019 met 4% in verkoopvolume groeit.

×