Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

fit20 pleit voor heropening fitnesswereld

16 februari 2021
fit20, de Nederlandse marktleider van kleinschalige fitness, wil dat per 3 maart de fitnesswereld wordt heropend. “Gezondheid is de fundering onder het huidige lockdown-beleid. Maar laat het ook de fundering zijn van het ‘unlocken’ van ons land”, aldus fit20 CEO Walter Vendel.

De fitnesscentra in Nederland hebben samen een positief effect op de gezondheid van vele mensen. Vendel doelt met name op de waarde van de fitnesswereld voor de 50+ doelgroep. Ter onderbouwing wordt er verwezen op een aantal recente onderzoeken. Een van deze onderzoeken vond plaats in juni jl. door de John Moores University in Liverpool.

“Daar kwam uit naar voren dat juist ouderen in lockdown snel spieren verliezen, wat sarcopenie heet. Met deze spierafname zien we altijd een verband met en verslechtering van diabetes, hart- en vaatziekten, osteoporose en mentale en emotionele achteruitgang. Het zorgelijke is dat die spierafname vaak blijvend is. De universiteit van Münster bracht in november een onderzoek naar voren waaruit blijkt dat verouderde spieren een minder goed werkend immuunsysteem tot gevolg hebben.”

“Op 13 januari jl. verscheen een onderzoek van de Universiteit Amsterdam, waaruit de significante relatie blijkt tussen sarcopenie en het overlijden van ouderen bij een ziekenhuisopname. Sterke spieren beschermen ouderen en maken weerbaar tegen Covid-19. Zwakke spieren maken iedereen, en zeker ouderen, juist extra kwetsbaar. Indirect kun je daaruit concluderen dat het gesloten houden van al deze sportlocaties, de druk op de zorg juist vergroot. Terwijl we juist bijdragen aan de oplossing”, aldus de CEO van fit20.

Daarom moet de fitnesswereld heropenen, oordeelt Vendel. “Dat is in het belang van de volksgezondheid. In fitnesscentra -of dat nu de yogastudio is, de sportschool om de hoek of een vestiging van fit20- kun je veilig trainen vanuit een sterk protocol. Het is na de eerste lockdown gebleken dat de fitnesswereld absoluut geen bron van besmetting is. Bij fit20 hebben we zelfs -met ruim 130 vestigingen- geen enkele besmetting gehad. Voor de duidelijkheid: we hebben het niet over contactsport, maar over trainen op ruim 1,5 meter afstand van elkaar en met minimale aantallen in professioneel geleide bedrijven.”

Een van de franchise-ondernemers van de fitnessketen, Bas Pronk, heeft een journalistieke achtergrond. Pronk heeft in de huidige lockdown verschillende artikelen geschreven voor het platform ‘De Ondernemer’. Vendel vroeg Pronk om zijn verhaal op papier te zetten.

“Als je het leest, accentueert het hoe contraproductief de huidige overheidsaanpak is, hoe de preventie wordt vergeten terwijl we al bijna een jaar met Covid-19 leven. Toen ik het had gelezen, moest ik mezelf ervan weerhouden om niet op te roepen per direct te heropenen. Zoals Bas beschrijft: ‘Gezondheid is het pure goud, maar stelt u dan het leger goudzoekers alstublieft wel in staat om het te delven. Zodra het kan. Maar dan ook direct. Dat moet per 3 maart. Laat ons werken aan het gezonder maken van ons land.”

[box]Ontvang gratis meer franchise informatie over fit20![/box]

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

×