Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Forse stijging in aantal vrouwelijke ondernemers

09 maart 2022

Foto: Bagels & Beans. Bagels & Beans aan kop in vrouwelijk ondernemerschap

Vandaag, 8 maart 2022, is het Internationale Vrouwendag. Naar aanleiding van deze dag geeft de Kamer van Koophandel (KVK) aandacht aan vrouwelijk ondernemerschap in Nederland. De afgelopen tien jaar is het aantal vrouwelijke ondernemers in Nederland flink toegenomen. Momenteel zijn er 715.383, tegen 441.734 in 2013. Dat is een stijging van 62 procent, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK).

Dienstverlening en gezondheidszorg

Het aandeel vrouwen in het totaal aantal ondernemers groeit minder snel. Van 51 vrouwen per 100 mannen in 2013 (37 procent) naar 59 vrouwen per 100 in 2022 (37%).

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat de meeste vrouwelijke ondernemers werkzaam zijn in de zakelijke dienstverlening (24%) en de gezondheidszorg (19%). Ongeveer 12 procent van de vrouwen is actief in persoonlijke diensten. “Nog steeds is het beeld dat vrouwelijke ondernemers vooral werkzaam zijn in de sector persoonlijke dienstverlening, zoals schoonheidsverzorging en haarverzorging, maar dat moeten we toch echt nuanceren,” aldus Josette Dijkhuizen, die gespecialiseerd is in ondernemersvraagstukken. “Van alle ondernemers in deze sector is weliswaar het overgrote deel vrouw, maar binnen de gehele groep vrouwelijke ondernemers is maar 12 procent in deze sector actief.”

Vrouwelijke franchisenemers

Ook het aantal vrouwelijke franchisenemers stijgt flink. Kort geleden werd duidelijk dat Bagels & Beans aan kop gaat in het vrouwelijk ondernemerschap. Binnen de formule is meer dan de helft van de franchiseondernemers vrouw. Net als twee derde van de directie.

×