Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchise advocaat meent nieuwe wetsvoorstel belemmerend voor franchisegevers

In een recent gepubliceerd column schrijft franchise advocaat Tessa de Mönnink dat het wetsvoorstel inzake franchise, welke momenteel in consultatie is, de franchisegever belemmert in de zeggenschap over zijn eigen bedrijf. De Mönnink is werkzaam bij advocatenkantoor GMS Advocaten en stelt dat het voorstel in toonzetting erg pessimistisch is.

“De gesuggereerde ‘missstanden’, waarbij kleine ondernemers het zouden moeten afleggen tegen grote machtige franchisegevers, lijken afkomstig te zijn van gesprekken met betrokkenen en adviseurs in de markt zonder gedegen onderzoek en weerwoord”, zo stelt De Mönnink.

Deze opmerking onderstreept wederom de oproep van verscheidene advocaten, franchisegevers en belangenbehartigers voor een breed gedragen onderzoek binnen de franchise-sector.

Geen onderbouwd onderzoek

In een artikel welke op 14 januari gepubliceerd is op FD.nl, geschreven door journalist Jeroen Bos, is tevens te lezen over de vermeende misstanden binnen franchise; ‘Er waren de laatste tijd geregeld conflicten tussen franchisegevers en franchisenemers.’ Vervolgens worden zes individuele gevallen aangehaald waaronder Albert Heijn en Street One, om zijn punt kracht bij te zetten. Ook hier was verder geen bronvermelding te vinden van de gestelde misstanden die de branche zou kwellen, buiten de veelal individueel aangehaalde specifieke gevallen. Dit binnen een branche die circa 800 formules en 30.000 franchisevestigingen telt.

Verder stelt De Mönnink dat wanneer deze conceptwet ongeclausuleerd wordt aangenomen, franchiseorganisaties straks met handen en voeten gebonden zijn aan vetorechten van franchisenemers. De Mönnink vervolgt door zich af te vragen of dit verantwoord is in een tijd van een snelle veranderende markt van digitaal en omnichannel, waar de markt geen genade kent voor retailers die niet slagvaardig kunnen innoveren.

Reacties op wetsvoorstel

Op het moment van schrijven is het wetsvoorstel franchise in consultatie en kan er door zowel franchisegevers als franchisenemers op gereageerd worden. Op dit moment zijn er 84 reacties geplaatst waarvan er 52 afkomstig zijn van supermarkt franchisenemers. Deze lijken allen aangestuurd te zijn door een overkoepelende organisatie met veelal inhoudelijk identieke reacties.

Er zijn tot op heden nog geen reacties geplaatst door franchisegevers.

×