Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchise Expo Paris: focus op professionele omscholing

De aandacht van de Franchise Expo Paris 2018, de grootste internationale franchisebeurs, die plaatsvindt van 25 t/m 28 maart in Parijs, gaat in het bijzonder uit naar professionele omscholing. Vandaag de dag willen twee van de drie inwoners in Frankrijk van loopbaan veranderen.[1] In deze context denkt een werknemer of zelfstandige steeds vaker aan de start van een franchiseonderneming. De reden? Gecontroleerd risico aangaan met goede begeleiding.

Franchising, een optimale oplossing voor het inslaan van een nieuwe weg
De franchise formule trekt elk jaar meer geïnteresseerden. En terecht: het is een optimale mogelijkheid voor veel personen die een onderneming willen starten, waarbij ze onafhankelijk zijn en tegelijkertijd kunnen profiteren van de kracht van een netwerk en de naamsbekendheid van een reeds bekend merk of bedrijf. Cijfers tonen aan dat 44%[2] van de Fransen die een bedrijf wil starten, overweegt om dit te willen doen in de vorm van een franchiseformule.

“Een franchisenemer staat niet alleen tijdens zijn eerste stappen als bedrijfsleider. De franchiseformule biedt drievoudig voordeel aan ondernemers, die kunnen rekenen op ondersteuning en autonomie terwijl risico’s geminimaliseerd worden”, aldus Chantal Zimmer, directeur van de Franse Franchise Federatie.

Veel ex-werknemers hebben belangstelling voor de franchise sector (76%, waarvan 74% afkomstig is uit de particuliere sector), welke geschikt is voor alle beroepsprofielen. De meesten beginnen aan hun tweede of derde professionele project en gooien het roer soms radicaal om.

Eric en Pascal uit Verdun: twee 45-jarige oud-militairen stappen over naar franchising  
Eric was afdelingschef toen Pascal zijn militaire dienst begon. De jaren verstreken en een vriendschap ontstaat. Na ruim 20 jaar in dienst te zijn geweest en voorzien van uitgestippelde carrièreperspectieven in het leger, vernemen ze dat de franchiseketen La Mie Câline in de Verdun op zoek is naar een opvolger en besluiten ze om op 45-jarige leeftijd een nieuw beroep te leren en het franchise avontuur aan te gaan.

“Aan het eind van een loopbaan en op onze leeftijd, zou dit een dwaze stap kunnen zijn. Dit franchise bedrijfsmodel biedt echter goede training en ondersteuning in geval van problemen”, zegt Eric Bouvinet, franchisenemer bij La Mie Câline.

“In het leger leert men om altijd te kiezen voor veiligheid en dit geldt ook wel voor franchising: gecontroleerd risico van het ondernemerschap. Een aanzienlijke persoonlijke investering tijdens de start van het bedrijf, zoals dit bij elke ondernemer het geval is, is ook hier van toepassing”, verklaart Pascal Noël, franchisenemer bij La Mie Câline

Victoria uit Toul: van secretaresse tot chocolatier!
Op de leeftijd van 24 jaar besluit Victoria een jeugddroom te realiseren en zegt haar baan als secretaresse op om een Jeff de Bruges winkel te openen. Dankzij de franchiseformule, kan Victoria profiteren van de kennis van dit bedrijf en de kracht van het netwerk. Enkele jaren later start zij een tweede winkel in Nancy in 2016.

“De overstap van secretaresse naar chocolatier kon ik maken dankzij een intensieve training van 6 weken op de hoofdvestiging van de franchisegever. Ik heb mezelf compleet kunnen ontplooien en investeren in deze activiteit. Tevens ben ik lid van twee retailverenigingen en werk regelmatig op scholen om dit beroep te promoten.”, vertelt Victoria Bulme, franchisenemer bij Jeff de Bruges.

Franchise Expo Paris, de vakbeurs voor succesvolle omscholing
Met ruim 560 exposanten (waaronder ruim 480 merken) zijn de vooruitzichten van de aankomende beurseditie uiterst positief. De Franchise Expo Paris 2018 telt 140 nieuwe exposanten en 90 vertegenwoordigde  sectoren, waarvan 3 hoofdsegmenten: catering (19% van de exposanten), diensten (12%) en levensmiddelenhandel (11%). Maandag 26 maart staat in het teken van het thema ‘Omscholing faciliteren dankzij franchising’. Daarnaast worden in de ruimte ‘Franchise scholing’ concrete thema’s behandeld, zoals ‘Succesvolle omscholing. Eerst werknemer, nu franchisenemer: het werkt’ (25 maart), of ‘Van werknemer tot bedrijfsleider: een succesvolle omscholing’ (27 maart).

“Het beursprogramma is gericht op de realisatie van projecten, met behulp van didactische conferenties, case studies en persoonlijke ondersteuning aangepast aan elk professioneel project. Vorig jaar was 76% van de bezoekers van plan om het aankomende jaar een project te realiseren!”, verklaart  Sylvie Gaudy, beursmanager van de Franchise Expo Paris.

 

Interesse om deel te nemen? Klik hier voor meer informatie!

 

Franchise Expo Paris, van 25 t/m 28 maart 2018, Expositiecomplex Paris Porte de Versaille

[1] Bron AEF studie, november 2017

[2] 14de jaarlijkse franchise onderzoek door de Banque Populaire/ FFF/ CSA / L’Express

×