Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchise in cijfers – Grootste franchiseformules

franchiseincijfers
Jaarlijks publiceert De Nationale Franchise Gids  data over de Nederlandse franchisemarkt. Vorig jaar heeft, mede te wijten aan het tegenvallende economische klimaat, voor krimp gezorgd bij sommige franchiseformules. Gelukkig zien we ook nog dat andere formules juist groeien in het aantal vestigingen. Opvallend is dat er formules zijn weggevallen die vorig jaar nog wel in de top tien stonden. Dit komt doordat alle formules dit jaar apart in het overzicht zijn opgenomen. Vorig jaar waren formules die onder dezelfde holding vielen namelijk bij elkaar geplaatst.

Wonen
Waar vorig jaar nog Decorette de eerste plek innam met 90 vestigingen, zien we nu Colors@home bovenaan staan met 152 vestigingen. De drie formules Baderie, Grando Keukens en Vivante vallen het meest op doordat het aantal vestigingen bij alle drie de formules zijn afgenomen.

Non Food
Primera blijft in de non foodsector het grootst met 453 vestigingen. DA Drogisterijen neemt ook opnieuw de tweede plek in met 410 vestigingen, net zoals Bruna op de derde plek blijft staan met 342 vestigingen. Verrassend is dat Vakgarage, die vorig jaar nog op plek 10 stond met 200 vestigingen, dit jaar op de zesde plek staat met 250 vestigingen.

Mode
Shoeby blijft zijn hoge positie behouden in de categorie mode en is zelfs met 48 nieuwe vestigingen gegroeid. Daarmee staat Shoeby met 250 vestigingen op plek één. Verder blijven Fair Play en Livera op plek twee en drie staan.

Horeca
McDonald’s staat nog steeds op plek één met 216 vestigingen in Nederland. Délifrance neemt met 153 vestigingen de tweede plek in. Opmerkelijk is dat Big Snack, die in 2012 nog op plek drie met 130 vestigingen stond, nu naar plek zeven is gedaald naar 96 vestigingen.

Food
Albert Heijn staat bovenaan met 272 vestigingen, dat zijn er 20 meer dan in 2012. Spar is dit jaar naar plek twee gedaald, dit komt omdat de vestigingen van zusterformule Attent apart zijn opgenomen. C1000 had in 2012 nog 289 vestigingen en in 2013 stond de teller op 261. De oorzaak hiervan is dat Jumbo een aantal  C1000 vestigingen heeft overgenomen.

Dienstverlening
GasNed staat nog steeds op plek één in de dienstverlenende sector, maar heeft met 236 vestigingen wel negen vestigingen minder dan in 2012. In dit rijtje valt ook op dat De Hypotheker, die vorig jaar op plek twee stond met 161 vestigingen, nu naar plek vier is gedaald met 155 vestigingen. De Klussenier daarentegen, is gestegen van plek zeven naar plek twee en is met 39 vestigingen gegroeid.