Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchise in cijfers: groei dienstverlening zet door

15 augustus 2023

Bijna de helft (47%) van de franchiseformules is dienstverlener, dit blijkt uit onderzoek van De Nationale Franchise Gids. De dienstverleningssector omvat een divers scala aan franchises, variërend van zakelijke diensten tot persoonlijke services (zoals reisbureaus en hypotheekadviseurs). Ook de zorgsector wordt gerekend tot de dienstverlening. 

Bij franchiseformules in de dienstverlening, sluiten veelal zzp’ers of eenmanszaken zich aan bij de formule. Ook werken veel franchisenemers vanuit huis, waardoor het benodigd eigen vermogen vaak relatief klein is in vergelijking met bijvoorbeeld de food branche. De belangrijkste kosten die komen kijken bij het aansluiten van een franchiseformule in de dienstverlening zijn meestal de entree fee en het werkkapitaal. Dat is het kapitaal dat benodigd is voor de financiering van het levensonderhoud zolang de cash flow nog negatief is.

Franchisenemers in de dienstverlening genieten in vergelijking met andere sectoren veel vrijheid en kunnen meestal zelf bepalen hoe en wanneer zij werken. Ook is het soms mogelijk om part time te franchisen, als bijverdienste. De franchisegever heeft primair een faciliterende rol op het gebied van marketing, training, administratie en klantenservice.

The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan is met 467 franchisenemers de grootste franchiseformule in de dienstverlening. Ondanks dat het aantal vestigingen van Regiobank met 25 is afgenomen heeft zij toch haar nummer twee positie weten te behouden.

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×