Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchisegever worden: hoe begin je?

De wereld van franchise is dynamisch, innovatief en niet te vergeten: razend interessant. Als je wilt toetreden in deze wereld, doe je dat als franchisenemer óf als franchisegever. Twee ondernemers en twee formule-eigenaars vertellen over hun ervaring in de franchise. In deel 1 van deze serie komt franchisegever Ruud van Eijl van Eijgen finance aan het woord. Begin dit jaar sprak De Nationale Franchise Gids met hem.

De franchisegevers

Ruud van Eijl – Eijgen finance

Ruud van Eijl zat 25 jaar in de expeditiewereld aan de financiële kant. In 2004 verkocht hij met twee compagnons zijn bedrijf en draaide nog een jaar mee. In 2006 startte hij een bedrijf met als doel om jonge ondernemers te helpen met hun businessplannen en het verkrijgen van financieringen. Dit bedrijf stond aan de wieg van de franchiseformule Eijgen finance.

Toen Van Eijl net begon met zijn nieuwe bedrijf, genoot hij het vertrouwen van de banken nog niet. Hij startte daarom met het zelf financieren van ondernemers, tot dat het vertrouwen langzaam maar zeker begon te groeien. Uit de financiering van ondernemers volgde veelal ook de boekhouding. Hieruit is mijn accountantskantoor voortgekomen. “Ik wilde graag weten waar het geld bleef”, vertelt Van Eijl.

In 2014 werd ik benaderd door twee oud-professionals van de Rabobank, Franke Twerda en Johan Westra. Ze vroegen of ik een passende functie voor ze had. Banken krompen in die periode namelijk steeds verder in. Samen met hen verdiepte ik me verder in bedrijfsfinancieringen en zo startten we in september 2014 met Eijgen finance. We kenden een vliegende start omdat ondernemers niet meer wisten waar ze de financieringen konden realiseren. Inmiddels werken we samen met circa 50 kredietverstrekkers.”

Naam: Ruud van Eijl
Leeftijd: 59

Als je niet werkt: “dan zit ik op de motor, zeil ik of speel ik tennis.

Trots op: “De saamhorigheid in onze club. In ons team van franchisenemers kan iedereen een goede boterham verdienen. Er heerst een wij-gevoel.”

Spijt van: “In het begin had ik de illusie dat ik een drieluik kon starten met financiële dienstverlening accountancy en business-support. Dat is helaas niet gelukt: er was geen focus. Om de focus te behouden is het belangrijk dat je je niet laat verleiden tot andere activiteiten dan waar je mee gestart bent.”

Hoe ben je begonnen met franchise?

Ondernemers vonden snel hun weg naar Eijgen finance. Dit triggerde Van Eijl, Westra en Twerda om in 2015 Eijgen finance uit te breiden naar een inmiddels succesvolle franchiseformule. “We hebben 2015 en 2016 benut om formulehandboeken te schrijven en contracten op te laten stellen. Na goedkeuring door de franchisevereniging zijn we na een proef in 2016 met één franchisenemer in 2017 gestart. We hebben inmiddels bijna 15 franchisenemers en er zitten er nog 8 in de pijplijn, door heel Nederland.”

Welke type franchisenemer zoekt Eijgen?

Franchisenemers die voor Eijgen finance aan de slag kunnen, zijn niet gemakkelijk te vinden. “Wij werven onder ex-bankmedewerkers”, vertelt Van Eijl. “Bijvoorbeeld accountmanagers buitendienst voor het mkb. Dat is natuurlijk een specifieke doelgroep. Dit gaan we wel uitbreiden naar mensen die ervaring hebben op verzekeringsvlak: het financieringstraject is namelijk te leren en de ervaring van de twee gebieden ligt in elkaars verlengde. We zijn een proef gestart met iemand in Helmond.”

De omzet van de gemiddelde franchisenemer van Eijgen finance ligt na een jaar op circa €50.000. “Er zijn ook uitschieters”, vertelt Van Eijl, die samen met zijn compagnons al rond de €500.000 in het bedrijf investeerde. “Die franchisenemers hebben ook een portefeuille commercieel vastgoed.” Inmiddels werken er 4 mensen op het hoofdkantoor. Zij houden zich bezig met de werving van nieuwe franchisenemers en het waarborgen van de kwaliteit van de franchiseformule. “We hebben sinds februari van dit jaar ook een franchiseraad”, vertelt Van Eijl. “Hierin hebben 3 franchisenemers zitting.”

Groei naar het buitenland

Van Eijl ziet in de komende jaren internationale expansie voor Eijgen finance. “In 2020 wil ik voor Eijgen finance bij de top drie horen van Nederland. Daar zijn we nu al druk mee bezig. De volgende stap is het buitenland. We houden echter de focus wel op kwaliteitsverbetering, niet alleen op de hoeveelheid franchisenemers.”

Tips van Ruud van Eijl

Tip 1.
Laat je franchisecontracten opstellen door ervaren mensen uit de advocatuur. In ons geval was dat advocatenkantoor Ludwig & Van Dam. Als je dat hebt gedaan, moet je erop letten dat je je niet te snel laat verleiden door de wensen van de individuele franchisenemer. Dat is moeilijk, want zeker in het begin wil je scoren. Maar wat je niet wilt, is voor iedereen verschillende contracten. Je wilt iedereen gelijk kunnen behandelen.

Tip 2.
Onderschat niet hoeveel geld er gemoeid is met franchise. In mijn geval draaiden we pas break-even met zo’n 15 franchisenemers. Tot die tijd kost het veel geld en inspanning.

×