Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchisenemer aan het woord: Mieke Smits van International Art School

International Art School is een concept gespecialiseerd in het aanbieden van schilder- en tekenlessen. Het van oorsprong Engelse concept is ook te vinden in Rotterdam, waar franchisenemer Mieke Smits de scepter zwaait. Zij bewijst dat je zelf niet eens een kunstzinnige achtergrond hoeft te hebben, mits je de juiste mensen om  je heen verzamelt. De Nationale Franchise Gids sprak met haar.

Mieke heeft jarenlang gewerkt als secretaresse en later als teamleider bij gemeente Rotterdam. Helaas werd haar tijdelijke dienstverband niet omgezet naar een vast dienstverband, waardoor ze op zoek moest naar wat anders. “Ik vond het niet eens zo erg om even niks te hebben en nieuwe dingen te kunnen gaan doen. Helaas kwam ik er al snel achter dat nieuw werk vinden niet mee ging vallen, omdat ik wel veel ervaring had, maar geen papieren.” Stil zitten deed ze echter niet en ze besloot dan maar als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan.

Franchiseformule International Art School

Vanaf 2015 is ze gestart als zelfstandig ondernemer. Ze startte een secretaressebureau, maar zocht iets om erbij te doen. Wat ze precies zocht wist ze zelf echter ook niet “Het klinkt misschien raar, maar het was puur toeval dat ik International Art School tegenkwam toen ik zocht naar formules. Ik schilderde zelf af en toe wel voor de hobby, maar meer ook niet. Toch spreekt kunst en creativiteit mij al aan, waardoor ik enthousiast werd.”

Het eerste contact werd gelegd met Richard Smal, franchisegever van International Art School Nederland. Enkele maanden na de eerste gesprekken startte Mieke de eerste cursus op een locatie in Rotterdam. Ze krijgt daarbij hulp van Hanneke, een kunstenares met docentenpapieren. Mieke vertelt: “Ik kan zelf goed organiseren en ben goed met mensen, maar ben zeker geen docent. Hanneke geeft dus de echte lessen, maar ik assisteer. Na zoveel cursussen meegemaakt te hebben weet ik zelf inmiddels ook wel aardig wat van schilderen en tekenen af, dus ik kan haar goed helpen.”

Deeltijd franchisen

International Art School is een mooi voorbeeld van dat franchisen ook in deeltijd kan. Mieke: “Ik ben ook nog actief als zzp’er met mijn secretaressebureau en in de zorg.” Daarvoor volgde ze ook nog een opleiding gericht op de zorg. “Ik kom vaak bij mensen thuis om ze te helpen bij alle alles waar maar behoefte aan is. Ik help ouderen bijvoorbeeld met wassen en boodschappen, maar hou ze soms ook gewoon gezelschap.”

Helaas moet Mieke om gezondheidsredenen een stapje terug doen en International Art School Rotterdam van de hand doen. “Als zelfstandig ondernemer ben je kwetsbaar en loop je een hoger risico in de problemen te komen als er iets gebeurt met je gezondheid.” Die kwetsbaarheid mag ook weleens benoemd worden, zo vindt Mieke. “Verzekeren is niet te doen voor kleine ondernemers. Het voelt weleens wrang dat je alleen maar kunt verzekeren als je al geslaagd bent.”

Voor de overname van International Art School Rotterdam zoekt Mieke iemand die net zo enthousiast is als zichzelf. “Degene die het overneemt, komt in ieder geval een gespreid bedje,” vertelt ze ter afsluiting.

Voor meer informatie over International Art School klikt u hier.

 

×