Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchisenemer wint rechtszaak, Bart Smit lijkt te veel op Intertoys


Een van de franchiseondernemers van Intertoys heeft een kort geding aangespannen tegen Bart Smit. De Bart Smit vestiging in Amstelveen lijkt te veel op de Intertoys-formule, hierdoor is het concurrentieverbod in de overeenkomst met de Amstelveense ondernemer geschonden. Dit heeft de rechtbank Noord-Holland geoordeeld.

Oorspronkelijk hebben drie ondernemers de rechtszaak tegen Bart Smit aangespannen, dit om te voorkomen dat vijf Bart Smit vestigingen in hun regio omgevormd worden naar Intertoys. De Intertoys ondernemers uit Purmerend en Den Bosch hebben in de tussentijd afspraken gemaakt. Volgens Intertoys is de prijs die de franchisenemer uit Amstelveen vraagt te hoog. In een eerdere rechtszaak die Intertoys verloren had, beloofde het speelgoedconcern niet door te gaan met het ombouwen van Bart Smit winkels in overlapgebieden. Volgens de ondernemer van Intertoys zijn er toch veranderingen aangebracht ondanks de afspraken. Volgens hem zijn alleen de naam en kleurstelling nog anders, qua producten en prijstelling zou de Bart Smit vestiging in Amstelveen te veel op de Intertoys formule lijken.

Leveringsproblemen

Volgens de franchisenemer zijn er verder ook leveringsproblemen, er zouden producten zijn die in de reclamefolder van de Intertoys staan maar niet te bestellen zijn. Deze producten zouden wel in de Bart Smit winkels liggen. De inkoopprijzen van een aantal producten zou te hoog zijn en zou het managementteam van Bart Smit verdwenen zijn. Dat laatste zou komen doordat ‘mensen die in dat team werkzaam waren hun ontslag niet hebben afgewacht, maar zelf het besluit hebben genomen om een andere baan te aanvaarden’. Volgens de rechter is de Bart Smit ‘niet meer dan een sterfhuis’.

Intertoys wordt door de voorzieningenrechter verboden om verwijzingen naar de formule te plaatsen in de Bart Smit vestiging in Amstelveen, en de winkel vanuit de eigen formule te helpen op de gebieden inkoop en marketing. Verder mogen nu ook producten met het label ‘Als eerste bij Intertoys’ niet meer te koop zijn bij Bart Smit terwijl de folder loopt. Verder moet de speelgoedgigant de franchisenemer hetzelfde aanleveren als de Bart Smit vestigingen.

×