Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchisenemers belangrijke factor in de Nederlandse economie

13 februari 2018
Franchisenemers in Nederland zijn een uiterst belangrijke factor in de Nederlandse economie. Dat beschrijft Panteia in haar analyse: ‘De economische impact van franchisenemers’. Uit de analyse blijkt dat de economische impact van franchisenemers in Nederland kleiner is dan in landen waar de positie van franchisenemers wél is beschermd. Het onderzoek werd verricht in opdracht van BOVAG en het Vakcentrum ten behoeve van het Franchisenemers Netwerk Nederland (FNN).

Franchisenemers hebben met een omzet van 53,5 miljard euro, 331.800 medewerkers en met 33.000 vestigingen een uiterst belangrijke rol in de Nederlands economie. In Nederland zijn er zo’n 1.000 franchiseformules actief. De gezamenlijk franchise-omzet is met bijna 23 miljard het grootst in de automotive branche. Franchise-supermarkten zijn goed voor een omzet van ruim 13 miljard euro. Zowel in de supermarktbranche als in de automotive zijn franchisenemers verantwoordelijk voor ruim een derde van de brancheomzet.

Qua aantal werkzame personen wordt de lijst aangevoerd door de supermarkten. De franchisenemers van de supermarktformules geven werk aan ruim 110.000 medewerkers. In veel sectoren is het gemiddelde aantal werkzame personen per franchisenemer slechts 3. De supermarktbedrijven zijn met gemiddeld 56 werkzame personen de grootste werkgevers. Panteia tekent daarbij aan dat het hierbij ook om veel parttimers gaat.

Panteia wijst ook op de maatschappelijke meerwaarde van franchisenemers. Door hun, relatieve zelfstandigheid kunnen franchisenemers goed inspelen op lokale omstandigheden. Zo nemen franchisenemers relatief veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan en zorgen zij voor veel BOL- en BBL-stageplekken voor leerlingen van het MBO. Daarnaast noemt Panteia sponsoring van lokale goede doelen en sportactiviteiten, het nadrukkelijk samenwerken met lokale leveranciers en het organiseren van lokale activiteiten voor de omgeving, zoals een braderie of het sinterklaasfeest.

×