Franchisenemers Biretco in ongelijk gesteld

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

interieur profile fietsspecialist2

Onlangs spanden zes franchisenemers van Biretco een zaak aan tegen het moederbedrijf van o.a. franchiseformules Profile, ‘de Fietsspecialist’ en Fietswereld. De franchisenemers claimden onder onrealistische cijfers een vestiging te hebben geopend, waardoor ze in financiële problemen zijn geraakt. Volgens de franchisenemers gaf Biretco aan een winstmarge en bedrijfsresultaat van 4% boven het landelijk gemiddeld te behalen als men een samenwerking heeft met Biretco. Dit meldt het Financieel Dagblad.

Naast de onrealistische cijfers vonden de franchisenemers ook dat het bedrijf niet genoeg ondersteuning bood wanneer de beoogde winst niet werd behaald. De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft beide eisen afgewezen. Volgens de rechtbank waren de teksten wervend van aard en boden de winstcijfers geen garantie. Daarnaast zijn ondernemers altijd verantwoordelijk voor hun eigen winstgevendheid. Drie van de zes franchisenemers zijn zelfs verplicht tot het betalen van de openstaande vorderingen die oplopen tot € 400.000. De advocaat van de eisers overweegt een hoger beroep. “Daar lijken wel wat redenen voor aanwezig”, vertelt zij tegen FD. “De rechter kiest voor een zeer beperkte uitleg van het begrip misleidende reclame, namelijk alleen bij gegeven garanties.”

In een soortgelijke zaak werd Biretco veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen die opliepen tot € 384.000. Het Hof van Den Bosch oordeelde in deze zaak dat Birteco “onvoldoende zorgvuldig” was geweest in het berekenen van brutowinst.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Papa John's Franchise

Ludwig & van Dam Franchise

Flynth_franchise