Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchisenemers en Jumbo sluiten akkoord over groei en e-commerce

Tijdens een Bijzondere Algemene Ledenvergadering hebben de franchisenemers van Jumbo Supermarkten met overgrote meerderheid hun goedkeuring gegeven aan een reeks afspraken over de verdere groei en ontwikkeling van e-commerce binnen de franchiseformule. De samenwerkingsafspraken, die zijn vastgelegd in een overeenkomst tussen Jumbo en de Ondernemersvereniging Jumbo (OVJ), gelden vanaf medio 2019 voor een periode van drie jaar. Jumbo verwacht dat in deze periode het bezorgen van online bestelde boodschappen hard blijft groeien.

 De supermarktformule investeert daarom fors in slimmere en duurzamere manieren om de boodschappen bij klanten aan het woon- of werkadres te leveren. De winkels behouden een grote rol bij het verder uitbouwen van bestaande en nieuwe omnichannel-activiteiten. Deze zijn vastgelegd in de nieuwe samenwerkingsafspraken, samen met een gezonde verdeling van baten en lasten.

Ambities waarmaken

CFO Ton van Veen van Jumbo is verheugd over de nieuwe afspraken: “Onze groeiambities zijn fors en daarbij hebben we de slagkracht van al onze ondernemers hard nodig. Alleen samen kunnen we onze ambities waarmaken. De snelheid waarmee online zich ontwikkelt, dwingt retailers om voortdurend hun strategie bij te sturen. Online klanten stellen ook steeds hogere eisen, bijvoorbeeld ten aanzien van bezorgmomenten, snelheid, kwaliteit, assortiment, kosten en nauwkeurige communicatie over bezorg- of afhaalmomenten. De investeringen zijn aanzienlijk, maar door samen met de Jumbo ondernemers stevig in te zetten op een slimmere kostenstructuur kunnen we maximaal voordeel behalen voor onze klanten.”

Bezorghubs

Sinds de start in 2014 is de omzet uit Jumbo.com elk jaar zeer fors gestegen. Wel blijft in verschillende gebieden de vraag naar thuisbezorging groter dan de beschikbare capaciteit. Hierdoor loopt Jumbo tegen de grenzen aan van haar huidige bezorgmodel. Sinds enkele maanden pakt het bedrijf dit aan door te bezorgen vanuit gecentraliseerde hubs, naast uitbreiding van de zogeheten E-Fulfilment Centers (EFC). In de regio’s Amsterdam, Den Bosch en Zeeland zijn al Jumbo bezorghubs operationeel; later dit jaar volgt er een in de regio Utrecht. Verdere uitbreiding van het aantal hubs en de EFC-capaciteit staat hoog op de agenda. Dit bezorgmodel is efficiënter en duurzamer dan thuisbezorging via de winkels. Bovendien biedt het betere mogelijkheden om waar nodig effectief op te schalen en klanten in dichtbevolkte stedelijke gebieden te bedienen. Klanten kunnen profiteren van meer variëteit en keuze aan bezorgslots.

Lokale markt

Het akkoord tussen Jumbo en de OVJ gaat uit van een driejarige transitieperiode waarin de huidige samenwerkingsafspraken grotendeels gelijk blijven. Zo behouden de winkels de online omzet in hun bezorggebied. Daarnaast blijven de winkels verantwoordelijk voor de relatie met de online klant. Ook de Pick Up Points blijven het domein van de winkels. OVJ voorzitter Carl van Dam: “Het kernpunt van dit akkoord is dat de winkels hét gezicht van de Jumbo omnichannel-strategie zijn en blijven. We krijgen meer ruimte om onze commerciële rol in de lokale markt te versterken, bijvoorbeeld met kortere bezorgslots om klanten nog beter van dienst te zijn en een uitgebreidere dienstverlening aan zakelijke klanten in de eigen regio. Met dit soort activiteiten kunnen we ons écht focussen op ondernemerschap en in nauwe samenwerking met Jumbo werken aan de gemeenschappelijke ambitie om dé leidende omnichannel-retailer van Nederland te worden.”

×