Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchisenemers Sandd naar rechter om postfusie

De Vereniging Franchisenemers van Sandd (VFS) stappen naar de rechter. Ze vechten het besluit van staatssecretaris Mona Keijzer aan om de postfusie tussen PostNL en Sandd goed te keuren. 

Contractbreuk

Volgens de franchisenemers is er sprake van ‘keiharde’ contractbreuk, zonder een degelijke vergoeding. “Waar Staatssecretaris Keijzer met het wetsvoorstel voor de Wet Franchise franchisenemers tegen franchisegevers wil beschermen, laat ze de franchisenemers van Sandd in de kou staan”, aldus voorzitter Mario de Koning van de VFS.

Bij elkaar beheren de negen franchisenemers zo’n 20 procent van het postnetwerk van Sandd met zo’n 3000 postbezorgers en 450 medewerkers.

Een soepele overgangsregeling

De VFS eist onder meer een soepele overgangsregeling waarbij bestaande contracten die nog drie tot vier jaar doorlopen gerespecteerd worden. Een alternatief is volgens hen een ‘marktconforme vergoeding’, waarbij onder meer overtollige medewerkers worden gecompenseerd. Verder moeten de postbezorgers van de franchisenemers een vergelijkbare behandeling krijgen als de gewone Sandd-bezorgers.

Strenge voorwaarden

In eerste instantie was de voorgenomen fusie verboden door de Autoriteit Consument en Markt omdat er een monopolist op de postmarkt zou ontstaan. Staatssecretaris Keijzer verwierp dat verbod door gebruik te maken van artikel 47 van de Mededingingswet.

In september kregen PostNL en Sandd een akkoord van de overheid om te fuseren onder een aantal strenge voorwaarden. Een daarvan was dat de postbezorgers van Sandd een baan krijgen aangeboden bij PostNL.

×