Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

In gesprek met ondernemer en investeerder Roenee Hanssen van Anytime Fitness

Roenee is franchisenemer bij Anytime Fitness met inmiddels vier Anytime Fitness clubs. Hij heeft een fulltime baan en zorgt ervoor dat zijn clubs door managers gerund worden.

Roenee opende zijn eerste club in Venray en daarna zouden er nog enkelen meer volgen. Naast de vier clubs heeft Roenee een fulltime baan: “Anytime Fitness is voor mij een interessant investeringsmodel. Ik heb er daarom voor gekozen om gebruik te maken van clubmanagers. Natuurlijk ben ik zelf nog betroken, ik geef bijvoorbeeld veel aandacht aan de marketing van de vier clubs,” aldus Roenee.

Kleinschalig en persoonlijk

Roenee kwam voor het eerst met Anytime Fitness in aanraking toen hij zelf van sportschool wisselde. Hij kwam bij Anytime Fitness terecht en werd verrast door de kleinschaligheid en de persoonlijke insteek. Hij was al snel geïnteresseerd en nam contact op met het hoofdkantoor van Anytime Fitness Benelux. Toen het balletje eenmaal rolde, ging het snel. De club groeide en meer en meer mensen in de regio maakten kennis met de Anytime Fitness club van Roenee. In die tijd was het merk Anytime Fitness qua marketing nog niet zo sterk als vandaag de dag, en omdat Roenee al vroeg aansloot als franchisenemer ziet hij dan ook grote verschillen. “De campagnes en de bijbehorende materialen zijn in de loop der jaren veel sterker geworden waardoor Anytime Fitness in Nederland een flinke professionaliseringsslag heeft gemaakt. Dat komt álle clubs ten goede. Er is een marketingportal beschikbaar waar alle materialen die je maar kunt bedenken te bestellen zijn. Dat werkt heel snel en handig. Het drukwerk is automatisch gepersonaliseerd per locatie en met één druk op de knop wordt alles door de grootste drukkerij van Nederland verstuurd. Daarnaast is in het portal merchandise te vinden en kun je er teamwear in bestellen. Zo wordt de uniformiteit bewaakt en kan elke club dezelfde uitingen gebruiken voor naamsbekendheid en professionaliteit. De kwaliteit is goed, de levertijd snel en de prijzen zijn scherp. Dit maakt het voor mij als franchisenemer erg makkelijk om altijd te zorgen voor de juiste materialen. Er worden doorlopend op elk vlak verbeteringen toegevoegd.”

Samen sterk

Samen sterk in lastige periodes. Tijdens corona waren sportscholen in Nederland uiteindelijk ruim één jaar gesloten, dus dat betekende: één jaar geen inkomsten. We vroegen Roenee hoe hij de ondersteuning van het hoofdkantoor op dat moment heeft ervaren, ook al lijkt het inmiddels lang geleden. “Toen de clubs moesten sluiten was de reactie van een hoop franchisenemers dat de lidmaatschappen bevroren moesten worden. BasicFit had dit namelijk al heel snel gecommuniceerd en veel franchisenemers van Anytime Fitness wilden dat ook bieden aan de leden. Het hoofdkantoor van Anytime Fitness Benelux ging daar niet mee akkoord. Ten tijde van de eerste lockdown was immers nog niet bekend hoelang het zou duren, wat het virus precies betekende en welke consequenties het kon hebben. Er werd door de regering gesproken over drie weken alles sluiten dan zou het wel overwaaien, maar we weten allemaal hoe dat is gelopen. Er waren op dat moment al ruim 120 Anytime Fitness clubs in de Benelux waarvan ruim 100 in Nederland.

Als het hoofdkantoor was meegegaan in het bevriezen van de lidmaatschappen dan had bijna geen enkele club die periode overleefd. Het duurde te lang en de kosten liepen veelal onverminderd door. Geen inkomsten, maar wel hoge huur- en personeelskosten had weinig overlevingskans. Het hoofdkantoor startte een charmeoffensief waarin de rol en het gezicht van de franchisenemer en/of het team groot was. De meeste leden wilden graag doorbetalen om ‘hun cluppie’ te behouden. In een tijd waarin weinig mocht hielden de meeste mensen geld over dus werd er graag geholpen. Toen er weer gesport mocht worden maakten we het extra gezellig in de clubs en gaven iedereen een warm anderhalve meter-proof welkom. Een grote glimlach en een praatje deed wonderen. Toen corona definitief voorbij was moesten we weer verder. We waren natuurlijk ook leden kwijtgeraakt. Leden die wel nog betaalden, maar eigenlijk nooit meer kwamen sporten vóór corona stopten hun lidmaatschap. Ook toen werd vanuit het hoofdkantoor alles op alles gezet om de naamsbekendheid te vergroten en de ledengroei te stimuleren. Dat lukt alleen als je onderdeel bent van een franchiseconcept, anders kom je al snel veel tijd en kennis tekort. Nu stonden we met ruim 100 franchisenemers sterk en konden we elkaar steunen en helpen.”

Roenee is een van de vele multi clubowners bij Anytime Fitness. Wereldwijd zijn er momenteel zo’n 5.200 clubs en 60% van de franchisenemers wereldwijd heeft meerdere clubs. “Het concept is overzichtelijk, de balans tussen werk en privé is goed en je kunt een interessant rendement maken. Of je nu wel of niet zelf in de club staat er is een hoop ondersteuning om je aan je succes te helpen.”

Ontvang gratis meer informatie over Anytime Fitness

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef

Meer informatie over franchisen bij

Anytime Fitness

×