Franchisenemers van Olympia worden in het gelijkgesteld door het hof

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Olympia_Uitzendbureau_opleiding_franchise_beginnen_franchisenemer

In een eerder bericht op 1 februari jl. meldden wij over de miljoenenclaim die Olympia Uitzendbureau boven het hoofd hangt. Afgelopen donderdag heeft het gerechtshof Den Haag een vonnis uitgesproken over de zaak van Olympia. De franchisenemers van Olympia spanden een rechtszaak aan, omdat zij een hogere fee moesten betalen dan de werkelijke kosten.

De franchisenemers betaalden een fee voor de betaling van uitzendkrachten en facturatie naar werkgevers. Omdat dit enig risico met zich meebrengt, zorgt de fee voor een dekking van deze kosten. In de periode van 2009 tot en met 2012 was de fee hoger dan de werkelijke kosten. In opdracht van Olympia heeft KPGM een rapport uitgebracht met daarin de kosten. Hieruit blijkt dat de kosten in de periode 2009 tot en met 2012 elk jaar hoger waren dan de werkelijke kosten. De verschillen bedroegen € 5,4 miljoen (2009), € 11,7 miljoen (2010), € 10,6 miljoen (2011) en € 10,6 miljoen (2012).

Olympia gaf in de rechtszaal aan dat het overschot van de fee werd gebruikt om andere kosten af te lossen. Daarnaast heeft de formule haar dienstverlening uitgebreid waarvoor het overschot de kosten dekte. Volgens het hof mag de fee alleen gebruikt worden voor het bestemde doel en niet voor het aflossen van kosten of het extra in rekening brengen van de fee door de hogere kosten van de uitgebreide dienstverlening. Dit leidt tot eenzijdige feeverhoging wat in de franchise niet is toegestaan (artikel 4.6 lid e van NFC).

Het hof verklaart Olympia schuldig aan eenzijdige feeverhoging en moet de schade vergoeden. De hoogte van de schade is nog niet bekend, maar wordt in de miljoenen verwacht.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Papa John's Franchise

Ludwig & van Dam Franchise

Flynth_franchise