Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchisesector bleef stabiel in 2020

De Nederlandse franchisesector als geheel is vrijwel stabiel gebleven in het totaal aantal franchisevestigingen en de werkgelegenheid. De cijfers van de NFV Franchise Statistiek over het jaar 2020 geven een duidelijk beeld van de impact van de coronacrisis op de verschillende branches.

De 903 Nederlandse franchiseformules realiseerden vanuit hun 33.566 franchisevestigingen met 375.000 medewerkers maar liefst een omzet van 37,8 miljard euro ex btw, dit was eerder 38,2 miljard. Er wordt, net als in de rest van Europa, gerekend met formules met twee of meer franchisenemers.

De branches die door de coronacrisis te maken kregen met toegenomen consumentenbestedingen zijn ook binnen de franchisesector flink gegroeid. Dat is terug te zien in de werkgelegenheid en omzet van de sector detailhandel food en non-food. Binnen de sector non-food hebben onder andere bouwmarkten, keuken-en badkamerketens en woninginrichting winkels een flinke groei doorgemaakt. Dit in tegenstelling tot onder andere de kleding- en schoenenbranche die door de lockdown hard zijn getroffen. Voor de horeca franchisesector was 2020 een jaar met omzetdaling en verminderde werkgelegenheid, waarbij de teruggang het hardst werd gevoeld in de hotelbranche. De fastfoodsector zag de omzet in sommige gevallen juist stijgen. Binnen de dienstverleningssector was er een krimp in omzet en werkgelegenheid in onder andere de reisbranche en de uitzendbureaus.

Door de grote diversiteit van franchise is er in het totaal een vrij stabiel beeld in aantallen formules, medewerkers en omzet in 2020. Uit eerdere jaren met economische tegenwind is gebleken dat franchise ondernemingen zich vaak als eerste herstellen als het economisch klimaat weer beter wordt. Franchise is een bewezen en krachtig samenwerkingsmodel waarbij de schaalvoordelen en de deskundigheid die de franchisegever biedt wordt gecombineerd met lokaal ondernemerschap. Van de 903 franchiseformules is 80% een midden- en klein bedrijf. Dit zijn franchiseformules met maximaal 50 franchisevestigingen, tot 250 werknemers en een jaaromzet van maximaal €50.000.000.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de NFV die al vanaf 1985 jaarlijks de statistiek van franchise in Nederland in kaart brengt.

×