Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchisesector boekt indrukwekkende groei in 2023

09 juli 2024

Herstel en Groei na de Coronacrisis

De Nederlandse franchisesector heeft in 2023 een indrukwekkende groei doorgemaakt. Volgens de recente cijfers van de NFV Franchise Statistiek, zijn zowel het aantal franchisegevers, franchisevestigingen, werkgelegenheid als de omzet aanzienlijk toegenomen. Dit markeert een belangrijke mijlpaal na de uitdagende coronajaren, waarin veel bedrijven hun deuren moesten sluiten of aanzienlijke verliezen leden. De cijfers van 2023 laten een hernieuwde koopkracht van de consument zien en illustreren het herstel van diverse sectoren na de pandemie.

“In 2023 hebben de 917 franchiseformules in Nederland vanuit hun 34.849 vestigingen met 410.500 medewerkers een omzet van maar liefst 46 miljard euro exclusief btw gerealiseerd,” aldus de NFV. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 42,8 miljard euro in eerdere jaren. De groei is merkbaar in diverse sectoren, met name in de horeca, waar een sterke toename in ketens, vestigingen en omzet is waargenomen.

Franchise als Drijvende Kracht in het MKB

Franchise blijft een essentiële motor in het midden- en kleinbedrijf (MKB) in Nederland. Van de 917 franchiseformules is maar liefst 80% onderdeel van het MKB. Deze bedrijven kenmerken zich door maximaal 50 vestigingen, tot 250 werknemers en een jaaromzet van maximaal 50 miljoen euro. Dit benadrukt de rol van franchiseformules in het versterken van lokale economieën en het bieden van werkgelegenheid.

Uit de geschiedenis blijkt dat franchiseondernemingen vaak als eerste herstellen bij economische tegenslagen. Dit komt doordat het franchiseconcept de voordelen van schaalgrootte en deskundigheid van de franchisegever combineert met het lokale ondernemerschap van de franchisenemer. “Franchise is een bewezen en krachtig samenwerkingsmodel,” benadrukt een woordvoerder van de NFV. “Het biedt een robuuste structuur die veerkrachtig is in tijden van economische onzekerheid.”

Toekomstige Vooruitzichten voor de Franchisesector

Het onderzoek van de NFV, dat sinds 1985 jaarlijks de statistieken van de Nederlandse franchisesector in kaart brengt, wijst op een positief vooruitzicht voor de komende jaren. De diversiteit binnen de franchiseformules, van retail tot horeca en dienstverlening, biedt een stabiele basis voor verdere groei. Met de huidige stijgende trend in het aantal formules, medewerkers en omzet, blijft franchise een aantrekkelijke optie voor ambitieuze ondernemers met een budget.

De sterke groei in 2023 bevestigt de veerkracht en het potentieel van de franchisesector in Nederland. Voor aspirant-franchisenemers biedt dit een bemoedigend perspectief: de combinatie van beproefde bedrijfsmodellen en de steun van gevestigde merken maakt franchise een aantrekkelijke en veilige keuze voor investeerders die willen profiteren van de dynamische en groeiende markt.

Franchise is en blijft een belangrijke drijvende kracht binnen het MKB, en met de huidige positieve ontwikkelingen staat de sector klaar om nieuwe hoogten te bereiken. Bezoekers van De Nationale Franchise Gids kunnen geïnspireerd raken door deze groeicijfers en overwegen om deel uit te maken van deze bloeiende sector.

Franchise is en blijft een belangrijke drijvende kracht binnen het MKB, en met de huidige positieve ontwikkelingen staat de sector klaar om nieuwe hoogten te bereiken. Overweeg jij in de wereld van franchise te stappen? Neem dan een kijkje op onze Franchises pagina en vind de formule die bij jou past.

×