Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Gamma en Karwei winkels draaien ‘relatief verlies’

Intergamma is van plan om winkels van haar Gamma en Karwei vestigingen te verwisselen. “In sommige plaatsen waar een Karwei staat is er meer behoefte aan een traditionele bouwmarkt als Gamma. Ook is er in sommige plaatsen waar een Gamma staat meer behoefte aan een Karwei”, aldus topman Harm-Jan Stoter.

Volgens Stoter moeten de twee ketens meer van elkaar gaan verschillen. Karwei zou zich meer moeten richten op wooninrichting en decoratie. Gamma is vooral gericht op de kluswereld en heeft mede daarom ook lagere schappen.

Over Intergamma

Om meer controle te krijgen op de winkels nam Intergamma vorige zomer 156 vestigingen van CRH over. Door de deal is het concern van bijna 100 procent franchise naar een hybride model gegaan. Intergamma telt 400 vestigingen in Nederland en België. 20 procent hiervan behaalt operationele winst, maar wanneer de kosten mee worden gerekend komen ze uit op verlies. Volgens Stoter is dit niet meer dan een normaal percentage voor een keten. Deze vestigingen helpen wel bij dekking van kosten van onder andere, ICT, logistiek en verkoopkosten. “Dan is dat maar een relatief verlies”, aldus Stoter.

×