“Gedragscode leidt juist tot ruzie in de franchisebranche”

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

minister kamp

Uit een artikel uit de Elsevier is gebleken dat de nieuwe gedragscode – die een einde moest maken aan de onenigheid tussen franchisegevers en franchisenemers – juist leidt tot ruzie in de franchisebranche. Tessa de Mönnink, advocaat gespecialiseerd in franchiserecht zegt: “Het opstellen van de code heeft geleid tot polarisatie”.

Deze maand wordt de gedragscode gepresenteerd aan minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). Het doel hiervan is een betere machtsverhouding tussen franchisegevers en –nemers te creëren. De afgelopen tijd zijn een aantal franchisegevers zoals HEMA, Albert Heijn en Bakker Bart verwikkeld geraakt in een strijd met franchisenemers. Uiteindelijk eisten de franchisenemers in de rechtszaal meer inspraak, hogere winstmarges en lagere inkoopprijzen. HEMA heeft in december een schikking getroffen met ruim 250 franchisenemers waarbij de formule de komende drie jaar in totaal 19 miljoen aan hen zal overmaken.

Romana Engeman, algemeen directeur van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) is van mening dat de code erg ver gaat in het voorschrijven van hoe formules te werk moeten gaan. “De medezeggenschap van franchisenemers is te ver door­geslagen. Daardoor komt het hele businessmodel van de franchisegever onder druk te staan.” De Mönnink is het hiermee eens en beaamt dat franchisenemers een formule kunnen stilleggen doordat franchisegevers hen in het huidige concept om hun toestemming moeten vragen voor grote veranderingen. Dit zorgt ervoor dat formules worden beperkt in hun innovatiekracht. Daarnaast zegt De Mönnink: “De Nederlandse rechter is prima uitgerust om geschillen tussen franchisegevers en franchisenemers op te lossen. Daarvoor is geen speciale code of wetgeving nodig”. Volgens de advocaat is er geen sprake van een toename van het aantal conflicten in de branche en zijn de misstanden breed uitgemeten in de media waardoor een hype is ontstaan. Franchisenemers gebruiken dit nu als pressiemiddel om hun eisen in te willigen, aldus De Mönnink.

Daarentegen vindt Het Vakcentrum juist dat de code leidt tot een goede balans. Voorzitter Harrie ten Have begrijpt de kritiek van de franchisegevers niet. “Ze hebben zelf geholpen de code te schrijven. Van een breed draagvlak, zoals de minister eist, is dus nog geen sprake.”

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.