Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

‘Geknipt voor Kvik Keukens’

04 maart 2021
Gülsen Akdeniz en Rob Wijsman zijn beiden nieuwe franchisenemers van Kvik Keukens. De één (Rob) een doorgewinterde keukenman die zijn sporen al verdiende in de Kvik wereld, de ander (Gülsen) een kapster die door blessures gedwongen werd een andere loopbaan te kiezen en net lid is geworden van de Kvik familie. Rob (links op de foto) staat samen met zijn compagnon Edwin (rechts op de foto) aan het roer van Kvik Wateringen en Gülsen opende in november de deuren van Kvik Zoetermeer. Om de kneepjes van het vak te leren liep Gülsen stage in de winkel van Rob. Hoe verliep hun weg naar het franchisenemerschap?
Een blanco en een doorgewinterde keukenverkoper aan de start

Nadat Gülsen Akdeniz moest stoppen met het kappersvak en bij haar man en zoon in de telefoonwinkel had meegewerkt, begon de ondernemersdrang toch weer te kriebelen. Maar wat dan? Gülsen: “Na mij te hebben georiënteerd in de franchisewereld en na het overwegen van een aantal formules, werd ik door een franchisetussenpersoon benaderd of franchisenemer worden bij Kvik Keukens niet iets voor mij was. Dit was in de zomer van 2019. Ik sprak met de retailconsulent van Kvik en werd uitgenodigd om mee te gaan naar Denemarken. Ik werd daar zo enthousiast van hun benadering, hun werkwijze maar ook van het design, dat ik vrijwel meteen een intentieverklaring heb getekend om franchisenemer bij Kvik te worden. De term ‘een warm bad’ is een cliché, maar wel waar.

Nadat we in de zomer een aantal locaties bekeken, kwam de winkel in Zoetermeer beschikbaar en vrijdag 20 november ging het echt beginnen. De eerste keuken die ik zelf ga verkopen in mijn eigen paleisje, dat wordt wel een bijzonder moment”. Rob Wijsman is sinds 1 november franchisenemer van Kvik keukens, maar geen nieuweling in de Kvik wereld. “Ik was verkoper bij Kvik Leiderdorp. Er werd zo’n tien jaar geleden een winkel geopend in Cruquius, waar ik besloot te gaan werken. Vervolgens werd ik in 2018 retailconsulent bij Kvik Nederland en zo ging ik aan de slag als ondersteuner van nieuwe franchisenemers.

Toen kwam de voormalig countrymanager van Kvik naar me toe, of ik de winkel in Wateringen wilde overnemen. Dat wilde ik wel, maar liever niet alleen. Vandaar dat ik met een mede-franchisenemer ben gestart. Zo verdelen we de druk een beetje. Gelukkig kende ik Kvik al en moest ik gaan uitvoeren wat ik andere mensen jarenlang had geleerd. Toch blijft het spannend, want het is nu echt mijn winkel. Het is dan fijn om te weten hoe de organisatie werkt, omdat ik uit eigen ervaring weet dat Kvik altijd naast en achter mij staat. Mijn franchisedroom? De komende 5 à 10 jaar hier een prachtige zaak van maken en het met veel plezier blijven doen. Daarna zien we wel weer verder”.

Geen keukenachtergrond? Geen probleem

Dat een andere achtergrond geen belemmering hoeft te zijn om franchisenemer te worden, bewijst Gülsen. “Het is natuurlijk extra spannend omdat ik niet uit de keukenwereld kom. Ik liep begin 2020 stage bij Kvik Leidschendam en ging in september voor twee maanden bij Rob aan de slag. Wat ik van Rob het meest heb geleerd, is productkennis en hoe je dat meeneemt in gesprekken met klanten. Hoe zit de keukenwereld van A tot Z in elkaar, etc. Ik heb nog niet alles geleerd, ik moet ook dingen in de praktijk gaan ondervinden. Ik heb hele goede begeleiding, want ik kan altijd bij Rob of zijn compagnon Edwin terecht, of bij Johan (Kvik Leidschendam) of bij de retailconsulent van Kvik. Ik heb zo’n mooi vangnet aan mede-franchisenemers en ook de franchisegever die achter me staat, dat dat veel vertrouwen geeft. De eerste maand word ik nog intensief begeleid en daarna wordt dat heel langzaam afgebouwd. Nu gaan we met z’n allen aan deze winkel bouwen, die hopelijk enorm gaat knallen”.

Hoe bevalt het leven als franchisenemer bij Kvik?

Gülsen: “Kvik is hard franchise, maar ik zal wel mijn eigen stijl gebruiken in hoe ik bijvoorbeeld mensen aanstuur en hoe we met onze klanten omgaan. Ik wil er een warme, informele en laagdrempelige winkel van maken. Voor toekomstig franchisenemers kan ik zeggen: ondernemen moet in je bloed zitten en je moet toegankelijk zijn voor je personeel, want je werkt met zoveel verschillende functies en soorten mensen. Kort gezegd komt het neer op leiderschap. Ik was eerst een beetje bang dat er bij franchise continu over je schouder gekeken wordt. Bij Kvik is dat totaal niet het geval. Ja, ze kijken met je mee, maar vanuit het positieve. Wat gaat er goed en wat kan er nog beter? Ook al wordt er bij franchise veel uit handen genomen, het is nog steeds keihard werken om er een succes van te maken”.

Ook Rob voelt zich als een vis in het water bij Kvik. “Ik ben pas begonnen als franchisenemer, maar het bevalt goed. Het is hard werken, maar het geeft veel vrijheid en voldoening. Je mag veel zelf bepalen, je kan zelf beslissingen nemen. Kvik is hard franchise, maar je hebt ruimte om zelf te ondernemen. Je winkel moet volgens de Kvik-normen zijn ingericht en je moet je inkoop via Kvik doen, maar hoe je de winkel draait bepaal je zelf. Kvik ondersteunt met marketing, productontwikkeling, boekhouding, catalogus etc. Daar betaal je natuurlijk wel voor, maar het neemt je zoveel uit handen. Je krijgt er veel voor terug, namelijk tijd voor je winkel, je klanten en je personeel”, vertelt Rob.

Samen aan de start, maar toch niet hetzelfde. Of toch wel?

Twee startende franchisenemers, met verschillende achtergronden. Wat zijn jullie belangrijkste overeenkomsten qua ondernemen? Rob: “We zijn allebei keiharde werkers, die openheid en eerlijkheid belangrijk vinden. Hoe je met mensen omgaat, hoe je mensen aanstuurt, maar ook welke sfeer je in je winkel wilt hebben. Zowel voor je personeel als voor je klanten”. Gülsen: “We vinden het allebei belangrijk om er naast een groot succes van te willen maken het vooral ook heel erg leuk te hebben. Als je dat plezier er niet in hebt, kun je het beter laten”.

Welke verschillen zijn er tussen jullie?

Gülsen: “Dat zit vooral in de praktische sfeer. Ik kom niet uit de keukenwereld en moet nog ontzettend veel leren. Tijdens het voortraject word je goed opgeleid, zowel door Kvik als door je medefranchisenemers, maar het is teveel om allemaal te leren voordat je deuren opengaan. Ik moest bijvoorbeeld veel leren over de technische kant van een keuken en wat er allemaal bij komt kijken. Rob is een startende franchisenemer, maar een doorgewinterde keukenman en hij heeft ervaring met franchisenemers begeleiden. Dat maakt een start toch makkelijker denk ik”.

Rob: “Het scheelt inderdaad dat ik franchisenemers heb begeleid naar de start van hun winkel. Ik weet wat ik moet doen, waar ik op moet letten en wat de valkuilen zijn. Die kennis komt nu mooi van pas. Daarom is het ook zo leuk om dat weer over te dragen aan Gülsen, die ik daar een eind mee op weg kan helpen. Al met al denk ik dat we allebei een prachtig nieuw Kvik avontuur ingaan”.

Rob, welk advies heb je Gülsen gegeven? “Als je iets niet weet, bel meteen een van je medefranchisenemers. Beloof niks wat je niet waar kan maken en hou het vooral lekker simpel. Maak het niet onnodig ingewikkeld voor jezelf, dan komt het allemaal goed”.

[box]Ontvang gratis meer franchise informatie over Kvik![/box]

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

×