Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Geldvoorelkaar.nl bestaat 10 jaar en viert jubileum

Innovatieve ideeën ontstaan soms bij toeval, maar vaak ook als gevolg van een geleidelijk proces. Zo was al lang bekend dat een flinke groep MKB bedrijven moeite had met het vinden van de juiste financiering. Deze bedrijven waren dan aangewezen op een kleine kring van familie en vrienden om hun groeiplannen te kunnen verwezenlijken, wat natuurlijk zijn beperkingen heeft. Ruim 10 jaar geleden zagen Edwin Adams en toenmalig zakenpartner Martijn van Schelven de oplossing en zo onstond het eerste crowdfundplatform van Nederland, Geldvoorelkaar.nl.

Waar heeft deze financieringsoplossing toe geleid?

Sinds haar oprichting is er door het crowdfundplatform Geldvoorelkaar.nl voor bijna 233 miljoen euro aan financiering bijeengebracht voor circa 1.700 bedrijven met ruim 260.000 separate investeringen.

Anders dan bij crowdfunding voor goede doelen, is bij zakelijke crowdfunding het rendement van groot belang. Participanten zijn dus geen donateurs, maar mensen die een goed rendement zoeken op hun geld. Toch draait het ook bij hen niet alleen om de knikkers.

De beleggers blijken ook te kijken naar andere factoren. Hoe draagt het bedrijf bij aan de leefbaarheid van onze maatschappij in zijn geheel of in mijn buurt in het bijzonder? Helpt het bedrijf bij het creëren van werkgelegenheid? Bevordert het bedrijf een gezonde levensstijl? Werkt het bedrijf samen met andere bedrijven die ook verantwoord ondernemen?

Het grote aanbod van projecten op het platform Geldvoorelkaar.nl stelt investeerders in staat selectief te zijn en maatschappelijk verantwoord te beleggen. Dat is zeker minstens zo belangrijk als het goede rendement dat zij weten te maken.

Na 10 succesvolle jaren, wat brengt de toekomst?

Het groeiperspectief ziet er zeer goed uit. Vorig jaar is Geldvoorelkaar.nl met maar liefst 75% gegroeid. Dat was exceptioneel, maar voor de komende jaren wordt toch een groeipercentage verwacht van 25% tot 50%. Die hoge groei heeft te maken met de onverminderde vraag naar alternatieve financieringen vanuit het MKB en de vraag naar goed renderende en verantwoorde beleggingen vanuit de beleggerswereld.

Hoewel onze beleggers community de laatste jaren enorm is gegroeid, blijft zakelijke crowdfunding een nog relatief onbekend fenomeen. Er is dan ook nog veel marktaandeel te veroveren en ruimte voor verdere expansie.

Tenslotte kan nog gemeld worden, dat ook de overheid crowdfunding volledig als serieuze marktpartij accepteert. Geldvoorelkaar.nl is namelijk recentelijk als één van de eerste crowdfundplatformen geaccrediteerd voor de BMKB-C regeling. Hierdoor kunnen bedrijven die een beroep doen op deze regeling en die gefinancierd worden via crowdfunding in aanmerking komen voor overheidsgarantie.

×