Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Groei franchise in Nederland zet door

De cijfers van de Franchise Statistiek over het jaar 2018 bewijzen de groei in de franchisesector. Er is opnieuw een toename te zien in het aantal franchiseformules, van 825 naar 869.

Er wordt, net als in de rest van Europa, gerekend met alleen formules met 2 of meer franchisenemers. Deze formules realiseerden vanuit hun franchisevestigingen maar liefst een omzet van 34,4 miljard euro ex. btw, dit was vorig jaar 34 miljard.

Voor het eerst is de automotive sector in de NFV Franchisestatistiek opgenomen, vooralsnog in een separaat vak. Door deze toevoeging is het aantal franchisegevers in “overig” afgenomen. Op detailhandel non-food na, laten alle sectoren een groei zien in aantallen vestigingen, medewerkers en omzet.

Het huidige economische klimaat biedt kansen voor startende ondernemers en dit werpt zichtbaar ook zijn vruchten af voor de franchisesector. De economische groei houdt aan, er blijft behoefte aan flexibiliteit en de krapte op de arbeidsmarkt neemt toe.

Voor de eerste keer is de automotve sector in de NFV franchisestatistiek opgenomen, vooralsnog in een seperaat vak. In de hele wereld wordt bij het samenstellen van de franchisestatistiek uitgegaan van de definitie van “business format franchising”. Daarnaast zijn er nog landen die ook de automotive sector meenemen en/of de verkoop van autobrandstoffen. De meeste Europese landen gaan alleen uit van business format franchising; de USA en Australië daarentegen tellen ook de 2 andere sectoren mee.

Bekijk hier de statistiek.

×