Groei franchise stabiliseert

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Het Economisch Bureau van ING heeft gister in een publicatie bekend gemaakt dat het aantal franchisevestigingen in Nederland stabiliseert. “Het Nederlandse franchiseklimaat staat onder druk door veranderingen in de bedrijfsomgeving van franchiseformules”, laat de bank op hun site weten. “Om franchise ook in de toekomst aantrekkelijk te houden is het maken van een afweging over de optimale mix van franchisevestigingen en filialen noodzakelijk”, laat ING weten.

ING verwacht dat de groei van franchise zal gaan stagneren. “Inmiddels is franchise in een aantal sectoren volgroeid, het totale aantal vestigingen neemt al vijf jaar nauwelijks toe en de omzet stabiliseert. Door veranderingen in de bedrijfsomgeving zoals verstedelijking, concurrentie vanuit het buitenland en de opkomst van e-commerce houden franchiseformules de uitgangspunten van hun formule tegen het licht”, aldus de bank. Hierdoor verwacht ING dat de vestigingsmixen opnieuw onderzocht zullen moeten worden.

Verder concludeert de bank dat er drie scenario’s zijn voor een optimale vestigingsmix.

  1. inzet op de groei van het belang van franchisevestigingen,
  2. een status quo
  3. een geleidelijke afbouw ten faveure van filialen.

“Formules staan hierbij voor een complexe beslissing. Vanuit de belangen van franchisegevers en franchisenemers is een afweging van financiële, commerciële, juridische en operationele argumenten nodig om uiteindelijk tot een juiste mix te komen”, sluit de bank af.

Klik hier om de gehele publicatie van het ING Economisch Bureau te lezen.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Papa John's Franchise

Ludwig & van Dam Franchise

Flynth_franchise