Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Groep franchisenemers Intertoys wil eigen speelgoedketen starten

Een grote groep franchisenemers van Intertoys onderzoekt de mogelijkheden tot het opstarten van een eigen speelgoedketen. Deze groep van ongeveer 30 franchisenemers is ontevreden over het voorstel dat de nieuwe eigenaar Green Swan hen heeft gedaan voor een nieuw contract. Een belangrijk bezwaar is het inkopen van speelgoed buiten de organisatie om. Dit meldt het FD.

Eerste gesprekken gestart

De betreffende franchisenemers zijn inmiddels gestart met partijen om hen te steunen bij de opstart van een eigen keten. Zij hebben onder andere al gesproken met retailorganisatie Euretco, bekend van formules als Intersport en Hubo. Ook werd er al gesproken met diverse speelgoedleveranciers. ‘Met hen voeren we nu verkennende gesprekken.’ Tenzij Green Swan water bij de wijn doet, zijn de ondernemers vastberaden om te breken met de Portugezen.

Eigen inkoop en franchisebijdrage

De franchisenemers zijn ontevreden over het pijnpunt dat er minder speelgoed van buitenaf ingekocht mag worden volgens de nieuwe contracten. Dit was eerder nog 20 procent van het assortiment. Dit wordt belangrijk gevonden om het aanbod aan te kunnen passen aan de lokale vraag. Het zou niet mogelijk zijn deze producten bij Green Swan zelf in te kopen.

Een ander pijnpunt is dat Green Swan een franchisebijdrage wil heffen als percentage over de gehele omzet. Dit was in het verleden nog een fee die bestond uit een percentage van de inkoop die zij deden bij de moederorganisatie. Veel franchisenemers hebben ten tijde van het faillissement zelf extra speelgoed ingekocht. Volgens de nieuwe constructie zouden zij over de omzet daarvan dan ook nog eens een extra heffing moeten afdragen, waardoor ze dubbel getroffen worden.

Green Swan verbaasd

Green Swan reageert verbaasd over het dreigende vertrek van de ongeveer 30 franchisenemers. ‘Wij geven de franchisenemers juist meer vrijheid en willen samen met hen weer een nieuwe toekomst voor Intertoys mogelijk maken’, aldus een woordvoerder die verder geen details wil geven.

Martijn Wolswijk, voorzitter van de franchisevereniging, reageert gelaten op de situatie. ‘Ik denk dat er een goede toekomst is voor franchise bij Intertoys. We onderhandelen nu over het contract en hoewel er nog punten van onenigheid zijn, weet ik zeker dat we er met Green Swan uit gaan komen.’

×