Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Help! Is mijn kind wel de geschikte opvolger?

Paul Overwater – MKB Advies Partners

Na jarenlang al je ziel en zaligheid in je belangrijkste hobby, je eigen bedrijf, te hebben gestoken is het moment van afscheid gekomen: de overdracht van ‘jouw kindje’ aan je opvolger. Belangrijk is dat die in goede handen komt. Vaak is de beoogde opvolger een kind.

Maar je bedrijf overdragen aan je kind is nog niet zo gemakkelijk als je zou denken. Misschien kom je er qua prijs gemakkelijker uit dan met een derde maar daarmee ben je er nog niet. Natuurlijk is een goede opbrengst belangrijk maar je wil ook dat de toekomst van het bedrijf, waar jij zo hard voor hebt gewerkt, goed geregeld is.

Persoonlijke aspecten

Naast de financiën zijn de persoonlijke aspecten minstens zo belangrijk, zo niet nog belangrijker. Belangrijk voordeel bij overdracht aan kinderen is dat er dan meestal gemakkelijker afspraken zijn te maken  over het uitoefenen en houden van controle over hetgeen je in al die jaren zorgvuldig hebt opgebouwd.  Niet alleen je bedrijf heeft je hard nodig maar ook je kind. Dat maakt wel weer dat je het bedrijf niet helemaal loslaat. Ook is het maar de vraag of je genoeg vrijheid en vertrouwen geeft aan je kind, laat je wel genoeg ruimte voor een frisse wind door het bedrijf? De goede relatie met je kind mag ook weer niet op het spel komen te staan.

Overdracht binnen de familie

Al deze factoren of risico’s maken ook dat je je wel kunt afvragen of het in jouw situatie wel zo wenselijk is om je bedrijf binnen de familie over te dragen. Een kind is vaak letterlijk en figuurlijk ingegroeid in het bedrijf waardoor ze wel erg gemakkelijk de rol van opvolger toebedeeld krijgen. Misschien wel tegen wil en dank, een kind zal uit loyaliteit niet snel ‘nee’ zeggen tegen het in jouw ogen zo mooie aanbod. Vaak is er een onbewuste drempel bij het kind om zich openhartig uit te spreken. Wie wordt de directeur? Blijven we doorgaan met wat we al deden? Gaat het wel werken twee kapiteins op één schip? Kun je het accepteren als jouw kind een koers kiest die tegen jouw visie ingaat?

Bespreek dit alles en leg het vast, dat voorkomt problemen en zorgt voor een borg op de goede relatie met je kind. Het goed in kaart brengen van de persoonlijke kant bij bedrijfsoverdracht verdient zich dubbel en dwars terug. Dat geldt trouwens bij elke bedrijfsoverdracht en niet alleen bij overdracht aan de kinderen. Het goed nadenken over de opties en keuzes bij een bedrijfsoverdracht draagt bij aan een gezonde voortzetting van jouw bedrijf én aan jouw gezonde nachtrust. Na de overdracht is er namelijk geen weg meer terug en dan wil je toch niet wakker liggen van de vraag “Heb ik hier wel goed aan gedaan?”.

Eerste stap bij verkoop

Ben je van plan je onderneming over te dragen? Schrijf je dan in bij de OpvolgersAcademie, in twee dagdelen wordt je voorbereid op het gehele proces.  Volgende stap is een onafhankelijke sparringpartner in de arm te nemen die hierbij helpt. Zorg dat je er niet alleen voor staat en voorkom valkuilen. Begin hier tijdig mee, voorkomen is namelijk beter dan genezen!

Paul Overwater
Directeur MKB Advies Partners

Vrijblijvend gesprek? Bel dan met 085 06 04 700 of stuur een e-mail naar info@mkbap.nl

×