Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

HEMA boekt recordomzet en maakt weer winst

13 april 2018
HEMA heeft de laatste twee kwartalen 2017 een winst geboekt van in totaal 10,6 miljoen euro. De omzet nam toe met 3,5% en kwam uit op 1,2 miljard euro, de hoogste omzet die HEMA ooit heeft gerealiseerd.

Wel was er over heel 2017 een verlies van 30,9 miljoen euro. Volgens HEMA wordt het grootste deel van het verlies veroorzaakt door eenmalige lasten van 23 miljoen euro rond de herfinanciering en het bekijken van de strategische opties. Zonder deze eenmalige lasten zou het verlies volgens topman Tjeerd Jegen “tot een minimum gereduceerd zijn”.

Verder is bemoedigend dat zowel in het derde als in het vierde kwartaal van 2017 zwarte cijfers zijn geschreven: in het derde kwartaal was er een winst van 4,6 miljoen euro en in het vierde kwartaal zelfs 6,0 miljoen euro. Dit was de eerste winst in vijf jaar tijd.

Ook is het opruimporgramma waarmee het overschot aan oude producten is weggewerkt succesvol verlopen. De ‘same store’ omzet nam met 2,1 procent toe. “De extra omzet die het opruimprogramma in de afgelopen jaren genereerde, hebben we weten vast te houden”, stelt Jegen.

Volgens Jegen heeft HEMA veel bereikt in 2017: “Zo hebben we in de Benelux onze kleine winkels ingericht volgens het internationale winkelconcept en zijn we een pilot begonnen voor onze grote winkels. Daarnaast hebben we niet eerder zo veel winkels buiten Nederland geopend”.

De Nederlandse multinational wil internationaal nog verder groeien, te beginnen met Oostenrijk en het Midden-Oosten. In 2018 wil HEMA in het buitenland nog 30 tot 35 winkels openen.

HEMA staat al sinds jaren in de etalage. Eigenaar Lion Capital slaagt er niet in een geschikte koper te vinden. Naar verluidt ligt de vraagprijs van Lion Capital boven 1 miljard euro. Tjeerd Hegen heeft in november 2016 tegen NRC gezegd een beursgang ‘heel mooi te vinden’.

×