Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

HEMA herstelt relatie met franchisenemers

Tijdens de officiële bekendmaking van de overname van HEMA door de investeringsmaatschappij Ramphastos van Marcel Boekhoorn werd expliciet ingegaan op de relatie met de franchisenemers. CEO Tjeerd Jegen van HEMA en Boekhoorn benadrukten dat in de aanloop naar de overname intensief is overlegd met de franchisenemers. Beiden omschreven deze gesprekken als uitermate positief. “Advocaten zijn vanaf vandaag ook niet meer welkom bij de HEMA. Alleen als klant”, zo vertelde Boekhoorn.

“Zoals wellicht bekend, hebben wij met onze franchisenemers een verschil van mening gehad. Wat niet goed was voor HEMA. Samen met Paul Loeff en de andere bestuurders van onze franchisevereniging (VAB) hebben wij nieuwe afspraken gemaakt, goede afspraken en kunnen wij ons weer volledig richten op de toekomst van HEMA”, aldus Jegen. Tevens gaf Jegen aan dat franchise van groot belang is geweest binnen het bedrijf en dat het altijd belangrijk zal blijven. “HEMA is niets voor niets sinds 1958 het allereerste bedrijf in Nederland met een franchiseformule. Daar zijn wij erg trots op”.

Verder benoemde de CEO hoe blij hij is dat HEMA en de franchisenemers, de verantwoordelijkheid hebben genomen om er samen uit te komen. “Wij zien het gezamenlijke belang voor een gezond en sterk HEMA. Voor nu én voor in de toekomst. Ik kijk er ongelooflijk naar uit om samen met Marcel Boekhoorn, onze franchisenemers en het team van HEMA verder te bouwen aan een heel veel mooier en heel veel sterker HEMA”.

Oplossingen

Nieuwe eigenaar Marcel Boekhoorn noemde dat HEMA weer bij elkaar is gekomen met zijn franchisenemers om alle bestaande problemen op te lossen. “Advocaten zijn vanaf vandaag ook niet meer welkom bij de HEMA. Alleen als klant”, grapte hij. Verder sprak hij zijn dank uit voor Paul Loeff en Tjeerd Jegen voor hun constructieve opstelling. “Zij hebben beide in het belang van de firma gehandeld”.

Boekhoorn benoemde zijn vertrouwen in de samenwerking met beide partijen in het specifiek de franchisenemers die de ruggengraat van de onderneming vormen. Zo zouden ook de huidige HEMA-franchisenemers via de ondernemersraad hebben laten weten dat de franchisenemers volledig achter zijn bedrijf en filosofie staan.

VAB en franchisenemers

De VAB (Vereniging Aangesloten Bedrijven) waarin alle HEMA-franchisewinkels zijn aangesloten, bestaat in totaal uit 96 zelfstandige HEMA-ondernemers goed voor samen 250 vestigingen. Deze winkels maken met elkaar, 40 procent van de totaalomzet uit.

Dat HEMA weer in Nederlandse handen is ervaren de franchisenemers als iets positiefs. “Het lange termijn commitment wat Marcel Boekhoorn heeft uitgesproken is als muziek in onze oren,” aldus Paul Loeff, voorzitter van de VAB.

De franchisenemers hebben een hele grootte betrokkenheid bij HEMA. Zo kwam er donderdag naar buiten dat er bij de laatste algemene leden vergadering, een aantal overeenkomsten ondertekent zijn, waarbij 80 procent van de ondernemers hun commitment eraan hebben verbonden.

“De voortvarendheid, het goede initiatief en de plannen die er nu liggen zijn muziek in onze oren. Wij zijn zeer verheugd om te kunnen mededelen om vanuit constructief overleg wat wij gehad hebben met HEMA, maar ook met het team van Marcel Boekhoorn, dat wij vele zaken hebben opgelost”, aldus Loeff.

Verder gaf hij aan dat rechtszaken en eventuele opzeggingen van contracten van tafel zijn. Dit geldt voor heel Nederland, voor al die franchisenemers die het betrof. Ook zijn er nieuwe afspraken omtrent de e-commerce en overige zaken en zijn beide partijen eruit gekomen.

×