Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

HEMA krijgt mogelijk steun van overheid

Zoals bekend kampt warenhuisketen HEMA al enige tijd met een schuld die inmiddels is opgelopen tot 750 miljoen euro. De schuldeisers (voornamelijk obligatiehouders) waren al met een plan gekomen om HEMA uit de schulden te krijgen door zelf eigenaar te worden tegen een verlaging van 300 miljoen euro aan schulden. Nu mengt de overheid zich ook bij de gesprekken.

De overheid is van plan samen met HEMA en zijn schuldeisers te onderzoeken om de keten te helpen overleven. Een van de redenen voor de overheid om HEMA te helpen is het overeind te houden van de keten, met al zijn werkgelegenheid. De warenhuisketen heeft zo’n 550 vestigingen in Nederland wat goed zou zijn voor bijna 9.500 banen. Een andere reden voor de overheid om HEMA te helpen is om de leefbaarheid van binnensteden te behouden. Ze zijn op veel plekken op binnensteden gevestigd, mocht de keten alsnog failliet verklaard worden dan zou dit veel leegstand in binnensteden opleveren.

De overheid zou HEMA kunnen helpen door middel van de tijdens de coronacrisis in het leven geroepen Garantie Ondernemingsfinanciering. Dit is een regeling die in grote bedrijven tijdens de coronacrisis zou moeten helpen. Voor de HEMA houdt dit in dat de overheid garant zou staan voor tachtig procent van de schulden, met een maximale looptijd va zes jaar.

In een eerder bericht over de HEMA werd bekend dat een groep obligatiehouders tegen het kwijtschelden van 300 miljoen euro aan schulden zelf eigenaar van de HEMA zouden willen worden. Hiermee zou de totale schuld van 750 miljoen euro bijna gehalveerd worden.

De coronacrisis heeft niet bijgedragen aan HEMA, ze zouden de problemen bij het bedrijf alleen maar meer verhoogd hebben. Tjeerd Jegen, topman van HEMA, zou eind maart al een oproep aan verhuurders en leveranciers gedaan hebben om coulant te zijn met de warenhuisketen omdat het bedrijf het anders wel heel zwaar zou krijgen. Volgens het FD heeft de overheid zakenbank Lazard ingehuurd om naar mogelijkheden binnen het bedrijf te kijken. Een van de opties die overwogen wordt zijn garanties op leningen.

×