Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

HEMA moet te veel ontvangen staatssteun terugbetalen

Ook HEMA heeft gebruik gemaakt van de NOW-subsidie die door de overheid beschikbaar werd gesteld. Dit was het eerste financiële noodpakket voor bedrijven die te lijden zouden krijgen door de gevolgen van de coronacrisis. HEMA heeft hiervan een voorschot ontvangen van 11,4 miljoen euro, waarvan zo’n 6 miljoen te veel.
Meevaller?

Uiteindelijk blijft er nog 5,4 miljoen aan subsidie over voor het warenhuis. HEMA had verwacht dat de omzet nog verder zou dalen toen zij de aanvraag deden, maar dit is uiteindelijk niet het geval geweest. “De NOW-aanvraag kwam vroeg in de crisis. We wisten toen nog niet zeker of de winkels open mochten blijven”, vertelde een woordvoerder van HEMA aan RTL-Z. De winkels hoefden uiteindelijk niet gesloten te worden, waardoor de omzet hoger bleek dan gehoopt. Daarnaast kon HEMA een deel van het omzetverlies compenseren met de groeiende online verkoop. Uiteindelijk heeft de warenhuisketen het eerste kwartaal afgesloten met een omzet van 224,8 miljoen euro. Dit is een kwart minder dan de omzet van hetzelfde kwartaal in 2019.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de NOW-regeling moet de omzet van het bedrijf dat de aanvraag doet minstens met 20 procent dalen. Dit is bij HEMA wel het geval. In de periode van maart tot en met mei is de omzet van HEMA namelijk met 20 tot 30 procent gedaald. Echter, is het voorschot van de NOW-regeling ongeveer tachtig procent van het bedrag dat is aangevraagd. Dit betekent dat HEMA een aanvraag heeft gedaan van 14,2 miljoen euro en dit blijkt dus meer dan 2,5 keer zoveel als waar HEMA uiteindelijk recht op heeft.

×