Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

HEMA ontvangt bod van burgerinitiatieven WeLoveHema en HouDeHema

Afgelopen vrijdag brachten WeLoveHema en HouDeHema een gezamenlijk bod uit op Hema. Vrijdag was de laatste dag dat partijen hun interesse in een overname konden laten blijken. Het is niet duidelijk om welk geldbedrag het gaat, maar het zou naar eigen zeggen genoeg moeten zijn voor een meerderheidsaandeel.

Eerder werd al bekend dat HEMA in handen is van schuldeisers en dat de zoektocht naar een nieuwe eigenaar was gestart. De partijen WeLoveHema en HouDeHema zijn opgericht vanuit het idee om als een coöperatie bestaande uit klanten, medewerkers, of fans, medeaandeelhouder te worden van HEMA. Sinds eind juni werken deze partijen samen. “Deze week horen we of we door zijn naar de volgende ronde”, aldus de burgerinitiatieven.

Belangstellenden

Er zouden meerdere bedrijven belangstelling hebben om het oer-Hollandse bedrijf over te nemen. Zojuist heeft Blokker laten weten niet langer te proberen om HEMA over te nemen.   Het gaat nu dan verder tussen Ahold Delhaize (met zakenbank Lazard) en Jumbo. Verder zouden Amerikaanse investeerder Flacks Group en Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom veel geld neer willen leggen voor HEMA.

De kans dat de Hema-fans voor een samenwerking met Flacks Group of Parcom gaan, is minimaal. Het doel is juist om HEMA uit handen van durfkapitalisten te houden. “Komt Hema weer in handen van private equity? Of komt het eindelijk in de veilige handen van mensen die écht houden van het merk en willen bouwen aan de toekomst van het bedrijf. De huidige eigenaren zijn buitenlandse investeerders. Die hebben nu het doel om zoveel mogelijk geld te verdienen aan de verkoop van HEMA,” aldus WeLoveHema en HouDeHema.

Slagingskans

Experts vanuit de retail twijfelen aan de slagingskans van deze initiatieven. Ze vertellen aan RTL-nieuws: “Je hebt een heel goed bestuur en goede bestuursstructuur nodig. Dat krijg je niet met een aantal fans. Een coöperatie kan dit niet aansturen. Misschien kan het als de franchiseondernemers achter het project gaan staan, daar zit wel veel geld en kennis. Maar ik denk niet dat er veel kans van slagen is.” Daarnaast twijfelen de deskundigen aan de geschiktheid van de initiatiefnemers als leiders voor HEMA. “Onduidelijk is of ze zelf in het management plaats willen nemen en zich met de visie bezig willen houden, maar die indruk heb ik wel. Banken zullen dan niet in de rij staan. Die willen een krachtig en ervaren management.”

×