Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

HEMA toch niet in Belgische handen

HEMA’s potentiële koper is afgehaakt, zo komt de Nederlandse winkelketen toch niet in Belgische handen, dit meldt De Telegraaf. Hierin staat dat de gesprekken tussen beide partijen zijn stukgelopen op de afspraken die HEMA heeft met zijn franchisenemers.

HEMA Franchise

Franchisenemers hebben een groot aandeel in het aantal HEMA-winkels in Nederland. Franchisenemers beheren iets minder dan de helft van de HEMA-winkels in Nederland. HEMA heeft afspraken gemaakt met zijn franchisenemers over de omzet uit de webwinkel. Zo krijgen de franchisenemers uit hetzelfde postcodegebied van de besteller een percentage van de omzet.

Nu blijkt dat Core Equity, de HEMA-webshop als niet winstgevend genoeg heeft beschouwd.  De interesse was hoog voor een bedrag van maar liefst 1 miljard euro, maar dan verlangde de potentiële koper wel dat de afspraken met de franchisenemers direct moesten veranderen.

Conflicten

HEMA heeft nu ruim een jaar onenigheid met haar franchisenemers. Er worden momenteel nog meerdere rechtszaken gevoerd over hoe de kosten en baten van de webwinkel verdeeld moet worden. Uit deze rechtszaken bleek onder andere dat de contracten met franchisenemers voorlopig niet aangepast kan worden.

Met een grappig bedoelde post bevestigt het bedrijf in feite het verhaal. “BEMA, of niet? Wat er ook gebeurt met onze verkoop, we blijven altijd echt HEMA”, meldt het bedrijf. Core Equity houdt het bij ‘geen commentaar’.

×