Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

HEMA-topman vindt Nederland overbewinkeld

In Nederland is sprake van een groot overschot aan winkelruimte. De bouw van nieuwe retailgebieden is dan ook een slecht idee. Dit vindt HEMA’s directievoorzitter Ronald van Zetten, zo bleek uit een interview in het Algemeen Dagblad van zaterdag 11 januari.

Van Zetten reageert hiermee op onderzoekscijfers over de winkelleegstand. Hij is tegen de bouw van nieuwe retailparken en winkelcentra, omdat dit de leegstand in het centrum bevordert. Ook vind hij dat niet iedere wijk een winkelcentrum nodig heeft.

De winkelleegstand groeit nu voor het zevende jaar op rij. In 2013 stond 6,9% van de winkelpanden leeg. Afgelopen jaar was ‘een uitzonderlijk moeilijk jaar voor de detailhandel’, maar volgens de HEMA-topman had zijn eigen keten hier ‘vanwege de omvang van het bedrijf’ wel minder last van.

HEMA heeft meer dan 600 vestigingen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. HEMA maakte deze week bekend dat het binnenkort eveneens winkels gaat openen in Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland wil de keten nog steeds uitbreiden, onder meer op het gebied van beautywinkels.